foto: EPA/Scanpix
Uz Maskavu pošas ASV pilnvarotais klimata jautājumos, lai runātu par atmosfēras piesārņojumu
Džons Kerijs būs augstākā ASV amatpersona, kas apmeklēs Krieviju, kopš amatā stājies prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2021. gada 9. jūlijs, 09:47

Uz Maskavu pošas ASV pilnvarotais klimata jautājumos, lai runātu par atmosfēras piesārņojumu

Jauns.lv / LETA

ASV īpašais pilnvarotais klimata jautājumos Džons Kerijs nākamnedēļ Maskavā tiksies ar Krievijas amatpersonām, ceturtdien paziņojis Valsts departaments.

Kerijs būs augstākā ASV amatpersona, kas apmeklēs Krieviju, kopš amatā stājies prezidents Džo Baidens.

Valsts departamenta paziņojumā teikts, ka Kerija četru dienu vizītes mērķis ir apspriest līdzekļus "globālo klimata ambīciju veicināšanai".

Kamēr Ķīna un ASV ir lielākās atmosfēras piesārņotājas ar siltumnīcefekta gāzu izmešiem, Krievija ierindojas ceturtajā vietā. Taču, ņemot vērā tās ekonomikas izmērus un iedzīvotāju skaitu, Krievijas radītais piesārņojums ir salīdzinoši lielāks.

Kerijs, kas prezidenta Baraka Obamas administrācijā ieņēma valsts sekretāra amatu, mudina citu valstu valdības pirms šogad paredzētā ANO klimata samita uzņemties lielākas saistības samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju.

Lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins aprīlī piedalījās videokonferences formātā notikušajā Baidena organizētajā klimata samitā, Maskava līdz šim uzņēmusies visai pieticīgas saistības izmešu samazināšanā.

Lai gan Maskavas un Vašingtonas attiecības šobrīd ir visai saspīlētas un uz Baidenu tiek izdarīts iekšpolitiskais spiedien, lai panāktu Krievijas sodīšanu par krievu hakeru rīkotajiem kiberuzbrukumiem, ASV administrācija cenšas meklēt sadarbības  iespējas ar Kremli tajos jautājumos, kuros abas puses varētu būt ieinteresētas.

Vašingtona uzskata, ka līdztekus kodolatbruņošanās jautājumiem klimata izmaiņas varētu būt viena no šādām sadarbības jomām.