Pasaulē
2021. gada 9. jūlijs, 07:35

"Pfizer" un "BioNTech" pieprasīs apstiprinājumu Covid-19 vakcīnas trešajai devai

Jauns.lv / LETA

ASV farmācijas kompānija "Pfizer" un Vācijas biotehnoloģiju uzņēmums "BioNTech" ceturtdien paziņoja, ka mēģinās panākt apstiprinājumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas trešās devas izmantošanai, lai palielinātu šīs vakcīnas efektivitāti laikā, kad izplatās jaunā koronavīrusa delta paveids un atsāk strauji pieaugt infekcijas gadījumu skaits Eiropā un ASV.

Delta paveids ir infekciozākais šī vīrusa paveids kopš globālās pandēmijas sākuma 2020.gada sākumā. Pirms vairākiem mēnešiem tas pirmoreiz tika konstatēts Indijā, bet ir strauji izplatījies un veicina Covid-19 gadījumu skaita straujāku kāpumu pat valstīs, kur ļoti aktīvi norit vakcinācija.

foto: AFP/Scanpix
"Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka paredz trešās devas augstu efektivitāti pret delta paveidu.

"Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka paredz trešās devas augstu efektivitāti pret delta paveidu un tuvāko nedēļu laikā mēģinās panākt tās apstiprinājumu ASV, Eiropā un citos reģionos.

Notiekoša izmēģinājuma sākotnējie dati rāda, ka pēc trešās devas saņemšanas antivielu līmenis pret sākotnējo koronavīrusa variantu un beta paveidu, kas pirmoreiz konstatēts Dienvidāfrikā, palielinājies par piecām līdz 10 reizēm salīdzinājumā ar pirmo divu devu saņemšanu.

Abi uzņēmumi paziņoja, ka paredz līdzīgus rezultātus arī delta paveida gadījumā, bet piebilda, ka tie arī izstrādā vakcīnu tieši pret šo paveidu.