foto: REUTERS/SCANPIX
Lietuva izraida lielāko daļu Baltkrievijas diplomātu
Pasaulē
2021. gada 7. jūlijs, 22:25

Lietuva izraida lielāko daļu Baltkrievijas diplomātu

Jauns.lv / LETA

Atbildot uz Baltkrievijas lēmumu samazināt Lietuvas diplomātisko personālu šajā valstī līdz minimumam, Viļņa trešdien paziņoja, ka izraida lielāko daļu Baltkrievijas diplomātu.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis sacīja, ka Lietuva atļāvusi Baltkrievijai atstāt valstī vienu konsulāro darbinieku un trīs administratīvi tehniskos darbiniekus.

Minska otrdien lika Lietuvai samazināt savu diplomātisko personālu Baltkrievijā līdz tādam pašam apmēram. Šādi Minska reaģēja uz Lietuvas Ārlietu ministrijas (ĀM) lēmumu oficiāli akreditēt Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas biroju Viļņā.

"Zināmi darba sakari saglabājās līdz šim laikam, taču ir acīmredzams, ka tie tiks stingri ierobežoti," žurnālistiem teica Landsberģis.

Viņš sacīja, ka citu Eiropas Savienības valstu vēstniecības Minskā solījušas Lietuvai sniegt atbalstu diplomātiskās darbības turpināšanai.

Jau ziņots, ka Lietuvas ĀM pirmdien akreditēja Baltkrievu demokrātisko pārstāvniecību, tādējādi piešķirot oficiālu statusu Viļņā strādājošajai Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas komandai.

Lietuvas ĀM norādīja, ka tas ir simbolisks solis Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības un tās centienu īstenot demokrātiskas pārmaiņas savā valstī tiesiskajā atzīšanā, taču akreditētā institūcija netiks uzskatīta par diplomātisko pārstāvniecību un līdz ar to tai nebūs tiesību un privilēģiju, kādas ir diplomātiskajām pārstāvniecībām.

Par pagājušā gada augustā notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts Aleksandrs Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, taču Rietumvalstis vēlēšanas uzskata par viltotām.. Domājams, ka Cihanouska vēlēšanās ieguva vairāk balsu nekā Lukašenko.

Pēc vēlēšanām Lukašenko režīms piespieda Cihanousku atstāt Baltkrieviju, un viņa dzīvo Viļņā, kur izveidojusi savu biroju.