foto: Vida Press
Ziemeļkorejā tauta atkal masveidā histēriski raud, šoreiz – par valsts līdera Kima Čenuna novājēšanu
Ziemeļkorejas televīzija vēsta, ka nācija valda dziļš satraukums un bēdas, jo viņu līderis Kims Čenuns strauji zaudē svaru. Tauta par viņa kārnumu nepārtraukti raudot.
Pasaulē
2021. gada 8. jūlijs, 05:30

Ziemeļkorejā tauta atkal masveidā histēriski raud, šoreiz – par valsts līdera Kima Čenuna novājēšanu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Totāli slēgtās Ziemeļkorejas režīms saviem pavalstniekiem “partijas un valdības” izšķirošajos brīžos liek vai nu histēriski sērot vai līksmot. Šoreiz pienācis sēru brīdis – valsts līderis mēneša laikā zaudējis svaru un tagad vairs nesver 140, bet gan tikai apmēram 120 kilogramus. Režīma kontrolētā valsts televīzija ziņo, ka cilvēki nespēj pārstāt bēdāties un raudāt par “nācijas Saules” kārnumu.

Līdz šim ziemeļkorejiešiem histēriski nācās raudāt un no sērām ģībt gan Kima vectēva, gan tēva nāves ceremoniju laikā vai arī priekā diet, kad kārtējās demokrātiskajās vēlēšanās vienīgais valdošās partijas saraksta kandidāts ieguva 99,999% balsu. Tagad tautas masveida rituālam ir cits, neierasts formāts – tautai liek raizēties un bēdāties par Kima Čenuna straujo svara zaudēšanu. Lai gan šai masu kampaņai nav tik plašs mērogs, kā iepriekšējām, tā ir tikpat ideoloģizēta un “vienota” kā citas.

Jāteic, ka Kims Čenuns tiek uzskatīts (un pamatoti) par vienīgo ziemeļkorejieti ar lieko svaru, jo nevienam citam šajā valstī nav ne tik daudz pārtikas, ne arī drosmes, lai sevi pielīdzinātu augstāko spēku izredzētajai “nācijas Saulei” - dievu dotajam līderim taču jābūt raženam, un tikai viņam!

Pagājušajā mēnesī pēc mēneša “pašizolācijas” publikā atkal parādījās Kims Čenuns, lai uzstātos valdošās Darba partijas kārtējā plēnumā. Partijas prese publicēja nācijas līdera fotogrāfijas kongresa tribīnē, un tās šokēja daudzus jo daudzus, jo uzskatāmi varēja redzēt, ka nu 1,77 metrus garais vīrietis vairs nesver 140 kilogramus, bet gan apmēram pārdesmit kilogramus mazāk. Agrāk speciāli viņam šūtais frencis nu karājās kā uz ģindeņa.

foto: ekrānuzņēmums no žurnāla "Koreja"
Ziemeļkorejas izdotajā propagandas žurnālā “Koreja” jaunākajā numurā publicētajās fotogrāfijās var redzēt, ka Kims Čenuns pamatīgi novājējis.

Nācijas līdera pēkšņo kārnumu pieminēja arī valsts televīzijas ziņu raidījumā, kas līdz šim vispār neapsprieda ne viņa privāto dzīvi, ne veselības stāvokli. Te gan jāteic, ka ne ar pušplēstu vārdu netika minēts, kāpēc Kims Čenuns, kurš savas valdīšanas laikā ikgadu svarā pieņēmās par apmēram septiņiem kilogramiem, nu mēneša laikā bija “zaudējis” savas valdīšanas trīs gadu laikā iekrāto taukumu.

Ziemeļkorejas notikumu vērotāji pauž, ka Kims Čenuns svaru varētu būt zaudējis kādas pārciestās slimības vai veselības problēmu dēļ, netiek izslēgts, ka “nācijas Saule” varētu būt pat pārslimojis Covid-19, kura esamību Ziemeļkorejā jau no paša pandēmijas sākuma sirdīgi noliedz: nabadzīgās valsts epidemioloģiskie piesardzības pasākumi un veselības sistēma esot tik varena, ka Korejas Tautas Demokrātiskajai Republikai (KTDR) “kovids” iet garām! Tam gan pasaulē neviens īpaši netic, jo Ziemeļkoreja taču robežojas ar Covid-19 dzimteni Ķīnu, teju vai vienīgo ciešo režīma starptautisko partneri.

Ziemeļkorejas televīzija pārraidīja sirdi plosošu sižetu, kurā klāstīja, ka Kima Čenuna novājinātais izskats “salauž mūsu cilvēku sirdis”. Kāds uz ielas sastapts Phenjanas iedzīvotājs teica, ka visi Ziemeļkorejā ir sarūgtināti, redzot Kima Čenuna kārnumu: “Mūsu cienījamais ģenerālsekretārs izskatās ļoti novājējis, un tas salauž mūsu cilvēku sirdis. Visi tikai par to vien runā un nespēj vien par to beigt raudāt.”

Neatkarīgie analītiķi apgalvo, ka diskusija par valdnieka svaru ir varas iestāžu propagandas solis, kas cenšas izmantot valsts līdera svara izmaiņas, lai stiprinātu valsts iedzīvotāju lojalitāti režīmam grūtos brīžos. Propagandisti izmanto Kima izskatu kā veidu, lai viņu godinātu kā “uzticīgu un strādīgu” līderi, jo valsts pašlaik cīnās, lai tiktu galā ar pārtikas krīzi un citām problēmām.

Ieskats noslēgtās Ziemeļkorejas veikalos

Liela daļa pārtikas produktu tiek ražota pašā Ziemeļkorejā, savukārt vairums nepārtikas preču - apavi, drēbes, rotaļlietas, tehnika - ievesta no ...

gallery icon
22

“Ja ārzemju novērotāji pamanīja izmaiņas Kima izskatā, tad ziemeļkorejieši to ievēroja vēl agrāk, par to nav šaubu,” saka Nīderlandes Leidenes universitātes Korejas jautājumu speciālists Kristofers Grīns un turpina. “Kims aizvēra robežas pagājušā gada janvārī, lai aizsargātu valsti no pandēmijas. Rezultātā tirdzniecība ar Pekinu – Ziemeļkorejas ekonomisko “stutētāju” - tika samazināta līdz minimumam, bet starptautiskās humānās palīdzības organizācijas atstāja valsti.”

Ziemeļkorejas pārbēdzējs Ahns Čanils, kurš tagad brīvajā pasaulē nodarbojas ar procesu savā dzimtenē pētniecību, saka: “Phenjana sūta ziņu, ka Kims ir līderis, kurš ļoti smagi strādā savas tautas labā, izlaižot ēdienreizes, kas izraisa svara zaudēšanu”.

Jāteic, ka baumas par Kima Čenuna veselības problēmām uzvirmoja jau pērn, kad viņš uz mēnesi pazuda no publiskās telpas un nepiedalījās sava vectēva Kima Irsena (1912-1994), kas joprojām skaitās KTDR prezidents (Ziemeļkoreja ir vienīgā valsts pasaulē, kuras konstitūcijā rakstīts, ka tās galva ir mironis), dzimšanas dienas svinībās. Kims Čenuns sirgstot ar diabētu un hipertoniju, vienlaikus viņš ir arī kaislīgs smēķētājs.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un viņa limuzīna miesassargi

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns atgriezās atpakaļ ziemeļos, sēžot melnā limuzīnā, ko pavadīja miesassargi, kuri skrēja tam līdzās.

gallery icon
32

Kims Čenuns ar vilcienu iebrauc Krievijā

gallery icon
17