foto: AFP/Scanpix
ASV nopietnas bažas par nāvessoda turpmāku izmantošanu
Pasaulē
2021. gada 2. jūlijs, 17:22

ASV nopietnas bažas par nāvessoda turpmāku izmantošanu

Jauns.lv / LETA

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlands ceturtdien noteicis moratoriju federālo nāvessodu izpildei, kamēr tiks izvērtēta Tieslietu departamenta politika un procedūras.

Gārlanda lēmums ir asā kontrastā ar bijušā prezidenta Donalda Trampa īstenoto politiku. Trampa administrācijas laikā nāvessod tika izpildīts rekordlielam skaitam cilvēku.

Kopš Džo Baidena stāšanās prezidenta amatā ASV federālā valdība nav izpildījusi nevienu nāvessodu. "Valstī paustas nopietnas bažas par nāvessoda turpmāku izmantošanu," norādīja Gārlands.

Tostarp pastāv bažas par patvaļu nāvessoda piemērošanā un satraucošo skaitu gadījumu, kad tiek attaisnoti cilvēki, kuriem piespriests nāvessods un kas notiesāti par nopietniem noziegumiem, kā arī par nāvessoda "neproporcionālo ietekmi uz tumšādainajiem".

Tieslietu ministrijai ir "jānodrošina, lai ikvienam federālajā krimināltiesību sistēmā ne tikai tiktu piešķirtas tiesības, kuras garantē Savienoto Valstu konstitūcija un likumi, bet arī lai pret viņiem izturētos godīgi un humāni", norādīja Garlands.

"Šim pienākumam ir īpašs spēks nāvessoda lietās," viņš piebilda.

ASV lielāko daļu nāvessodu izpilda štatu valdības, nevis federālā valdība.

Federālie noziegumi, par kuriem var tik piespriests nāvessods, parasti saistīti ar narkotiku kontrabandu, terorismu un spiegošanu.

ASV federālā valdība nebija izpildījusi nāvessodu 17 gadus līdz 2020.gada jūlijam. No pērnā gada jūlija līdz Trampa administrācijas pēdējām dienām nāvessods tika izpildīts 13 notiesātajiem.