foto: REUTERS/SCANPIX
Tiesa liek "AstraZeneca" līdz rudenim piegādāt ES 50 miljonus Covid-19 vakcīnas devu
Pasaulē
2021. gada 18. jūnijs, 19:20

Tiesa liek "AstraZeneca" līdz rudenim piegādāt ES 50 miljonus Covid-19 vakcīnas devu

Jauns.lv / LETA

Beļģijas tiesa piektdien likusi Zviedrijas farmācijas uzņēmumam "AstraZeneca" piegādāt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm līdz 27.septembrim 50 miljonus Covid-19 vakcīnas devu, kas ir mazāk nekā Brisele bija pieprasījusi.

Pēc tiesas lēmuma abas puses paziņojušas, ka ir uzvarējušas. Eiropas Komisija (EK) uzsvēra, ka "AstraZeneca" nāksies maksāt sodanaudu par katru nokavēto devu, bet "AstraZeneca" solīja, ka viegli izpildīs uzdoto mērķi.

"AstraZeneca" šī gada pirmajā ceturksnī piegādāja ES tikai 30 miljonus no solītajiem 120 miljoniem Covid-19 vakcīnas devu, un EK vērsās tiesā pret "AstraZeneca" par neizpildītajām vakcīnu piegādēm.

Tiesa, lai gan atbalstīja EK lūgumu piemērot pagaidu pasākumus, lika uzņēmumam piegādāt ES līdz septembra beigām tikai 50 miljonus devu. ES bija pieprasījusi 180 miljonus devu. Ja "AstraZeneca" nespēs laikā piegādāt 50 miljonus devu, uzņēmumam būs jāmaksā desmit eiro liela sodanauda par katru nepiegādāto devu.

"Šis lēmums apstiprina komisijas nostāju: "AstraZeneca" neizpildīja solījumus, kurus deva līgumā," paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena. "Labi redzēt, ka neatkarīgs tiesnesis to apstiprina," viņa piebilda.

"Tas parāda, ka mūsu Eiropas vakcinācijas kampaņa ne tikai dod labumu mūsu pilsoņiem katru dienu. Tas arī parāda, ka tā bija balstīta uz stingra tiesiskā pamata," sacīja Leiena.

Bet arī "AstraZeneca" atzinīgi novērtēja tiesas lēmumu.

"Eiropas Komisija bija pieprasījusi 120 miljonus vakcīnas devu līdz 2021.gada jūnija beigām, un kopumā 300 miljonus devu līdz 2021.gada septembra beigām. Tiesnesis deva rīkojumu piegādāt 80,2 miljonus devu līdz 2021.gada 27.septembrim," norādīja "AstraZeneca", kura pirmajā ceturksnī ES piegādātie 30 miljoni devu ir iekļauti tiesneša aplēsēs.

Uzņēmums paziņoja, ka jau piegādājis ES kopumā vairāk nekā 70 miljonus devu un pavisam drīz pārsniegs 80,2 miljonu devu mērķi.