foto: REUTERS/SCANPIX
Kā milzīgs kauna traips Venēcijā iebrauc kruīza kuģis. Vietējie jūtas valdības apmuļķoti
Pasaulē
2021. gada 6. jūnijs, 12:02

Kā milzīgs kauna traips Venēcijā iebrauc kruīza kuģis. Vietējie jūtas valdības apmuļķoti

Jauns.lv

Itālijas pilsētā Venēcijā norisinās protesta akcija pret lielajiem kruīza kuģiem, kuri piestāj vēsturiskās pilsētas ostā. Vietējos ceturtdien pārsteidza milzu pasažieru kuģis, kas pirmo reizi kopš pandēmijas sākuma ienāca pilsētas ūdeņos, neskatoties uz Itālijas valdības paziņojumu, ka kuģiem tiks liegta iebraukšana vēsturiskajā pilsētas centrā.

92 000 tonnu smagais kuģis "MSC Orchestra" pirms došanās uz Bari pilsētu Itālijas dienvidos piestāja Venēcijā, kur uzņēma 650 pasažieru.

Milzu kruīza kuģi Venēcijā pavada protestētāju nosodošie skatieni

gallery icon

Valdība marta beigās paziņoja, ka kruīza kuģiem būs aizliegts kuģot gar Svētā Marka laukumu un piestāt vēsturiskajā centrā. 

Valdība norādīja, ka lielie kruīza kuģi uz laiku tiks novirzīti prom no Venēcijas pilsētas centra uz Margeras rūpniecisko ostu. Kultūras ministrija nāca klajā ar paziņojumu, ka kuģi, kas ir "tikpat augsti kā daudzdzīvokļu ēkas", ir pārtraukuši iebraukt Venēcijas centrā.

Tomēr realitātē kuģi joprojām turpina ieceļot Džudekas kanālā, jo tas šobrīd ir vienīgais veids, kā tiem sasniegt Venēciju, kamēr nav izbūvēta piemērotāka infrastruktūra. Zināms, ka 2019. gada jūnijā "MSC" vadītais 13 klāju augstais kuģis ietriecās piestātnē un tūristu laivā, ievainojot piecus cilvēkus.

Ostā Venēcijā ietriecas kruīza kuģis "MSC Opera"

gallery icon

Daudzi vietējie un vides aktīvisti par to ir saniknoti, norādot, ka Itālijas valdība ar šo paziņojumu spodrinājusi savu tēlu pašmāju un ārvalstu medijos, kamēr patiesībā viņu solītie uzlabojumi nemaz nav iespējami. Speciālisti norāda, ka rūpniecības ostas piemērošana pasažieriem varētu prasīt vēl aptuveni sešus mēnešus.

"Šī protesta mērķis ir likt valdībai saprast un paskaidrot. Visa pasaule ir ziņojusi šo stāstu, bet tomēr lielie kuģi jau atkal ir šeit. Tas ir apkaunojoši," stāsta aktīvistu grupas līderis Tomasso Kaciari.

Galvenie iemesli, kāpēc aktīvisti iebilst pret lielajiem kuģiem Venēcijas centrā, ir gaisa piesārņojums un zemūdens erozija.

Pēc tam, kad maija vidū tika atviegloti koronavīrusa ceļošanas ierobežojumi, tūristi atkal ir sākuši piepildīt šauros Venēcijas ūdensceļus. Pirms pandēmijas pilsēta gadā uzņēma aptuveni 28 miljonus tūristu. Kruīza kuģu atgriešanās nozīmē arī pozitīvu ietekmi uz vietējo tūrismu.