foto: unsplash.com
Rosina visiem eiropiešiem ieviest uzticamu un aizsargātu digitālo identitāti
Pasaulē
2021. gada 3. jūnijs, 23:45

Rosina visiem eiropiešiem ieviest uzticamu un aizsargātu digitālo identitāti

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) šodien ierosinājusi ieviest Eiropas digitālās identitātes satvaru, kas būs pieejams visiem Eiropas Savienības pilsoņiem, pastāvīgajiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem, informē EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

EK atzīmēja, ka nospiežot pogu tālruņa ekrānā, iedzīvotāji varēs pierādīt savu identitāti un kopīgot elektroniskos dokumentus, kas glabāsies Eiropas digitālās identitātes makā. Tiešsaistes pakalpojumus viņi varēs saņemt ar savas valsts digitālo identifikāciju, kas būs atzīta visā Eiropā. Ļoti lielām platformām pēc lietotāja pieprasījuma būs jāakceptē Eiropas digitālās identitātes maku izmantošana, piemēram, vecuma pierādīšanai. Lietotājs vienmēr varēs izvēlēties, vai izmantot Eiropas digitālās identitātes maku.

Izpildot jauno regulu, dalībvalstis pilsoņiem un uzņēmumiem piedāvās digitālos makus, kas spēs valsts piešķirto digitālo identitāti sasaistīt ar citiem personas iezīmju apliecinājumiem, piemēram, autovadītāja apliecību, atestātiem, bankas kontu. Makus var pagādāt valsts iestādes vai dalībvalstu atzīti privāti uzņēmumi.

EK ieskatā, jaunie Eiropas digitālās identitātes maki ļaus visiem eiropiešiem piekļūt pakalpojumiem tiešsaistē, tā būs pieejama ikvienam, kurš to vēlēsies izmantot - to varēs ikviens Eiropas Savienības (ES) pilsonis, pastāvīgais iedzīvotājs un uzņēmums, kas vēlēsies izmantot Eiropas digitālo identitāti, tā būs plaši izmantojama - Eiropas digitālās identitātes makus varēs plaši izmantot lietotāju identificēšanai vai kādu personas iezīmju apliecināšanai, lai viņi visā ES varētu piekļūt publiskajiem un privātajiem digitālajiem pakalpojumiem, tās lietotāji varēs pārzināt savus datus - Eiropas digitālās identitātes maki ļaus cilvēkiem izvēlēties, kurus savas personības aspektus, datus un sertifikātus kopīgot ar trešām personām, un sekot kopīgošanai. Maka atrašanās lietotāja pārziņā nodrošina, ka kopīgota tiks tikai tā informācija, ko ir vajadzīgs kopīgot.

Lai tas visdrīzākajā laikā īstenotos, priekšlikumam tiek pievienots ieteikums. EK aicina dalībvalstis līdz 2022.gada septembrim izveidot kopīgu rīkkopu un nekavējoties sākt nepieciešamos priekšdarbus. Rīkkopā jābūt tehniskajai arhitektūrai, standartiem un paraugprakses vadlīnijām.

Līdztekus likumdošanai EK sadarbosies ar dalībvalstīm un privāto sektoru Eiropas digitālās identitātes tehniskajos aspektos. EK atbalstīs Eiropas digitālās identitātes satvara īstenošanu ar programmu "Digitālā Eiropa", un vairuma dalībvalstu plānos Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros jau ir iecerēti e-pārvaldes risinājumu īstenošanas projekti, kuru vidū ir Eiropas digitālā identitāte.

EK 2030.gada digitālajā kompasā noteikta virkne mērķrādītāju un starpmērķu, kurus sasniegt palīdzēs arī Eiropas digitālā identitāte. Piemēram, jau līdz 2030.gadam jāpanāk, ka visi galvenie publiskie pakalpojumi ir pieejami tiešsaistē, katrs var piekļūt savai elektroniskajai medicīniskajai kartei un 80% izmanto kādu no eID risinājumiem.

Ar šo iniciatīvu EK attīsta pašreizējo uzticamas digitālās identifikācijas pārrobežu tiesisko regulējumu - Eiropas elektroniskās identifikācijas un uzticamības pakalpojumu iniciatīvu. To pieņēma 2014.gadā par bāzi pārrobežu elektroniskajai identifikācijai, autentifikācijai un vietņu sertifikācijai ES. EK uzsvēra, ka no pastāvošās sistēmas ir labums jau kādiem 60% eiropiešu.

Tomēr dalībvalstīm, pēc EK paustā, nav pienākuma izstrādāt savu digitālo identifikāciju un to padarīt spējīgu sadarboties ar citu dalībvalstu digitālo identifikāciju, un tas rada lielas atšķirības starp valstīm. Ar šo priekšlikumu trūkumi tiks novērsti, uzlabojot satvara efektivitāti un sagādājot lielāku ieguvumu arī privātajam sektoram un mobilo sakaru izmantošanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās