Pasaulē
2021. gada 30. maijs, 10:03

Baisa un apkaunojoša vēstures daļa: Kanādas bijušā internāta teritorijā uziet 215 bērnu mirstīgās atliekas

Jauns.lv

Kanādas pilsētā Kamlūpā bijušā internāta teritorijā, kas savulaik izveidots ar mērķi asimilēt Kanādas iezemiešus Eiropas izcelsmes kanādiešu sabiedrībā, uzietas 215 bērnu mirstīgās atliekas, vēsta BBC News.

Bērnu mirstīgās atliekas uzietas teritorijas izpētes laikā ar ģeoradaru. Saskaņā ar sākotnējiem datiem, internāta administrācija nav atstājusi nevienu ierakstu par šo bērnu nāvi.

Tagad tiesu eksperti un arhīva speciālisti cenšas noskaidrot, kad un kāpēc bērni miruši. Hārvijs Maklauds, kurš mācījās internātā no 1966.līdz 1968.gadam atzina, ka ir satriekts par bērnu mirstīgo atlieku atrašanu šajā teritorijā:

"Dažreiz cilvēki neatgriezās internātā. Mēs bijām laimīgi par viņiem. Mēs domājām, ka viņi ir aizbēguši, nezinot, kas ar viņiem noticis."

foto: EPA/Scanpix

Pamattautu lietu ministre Karolīna Beneta atgādināja, ka internāti bija daļa no Kanādas koloniālās politikas: "Tūkstošiem bērnu tika nosūtīti uz šīm skolām un vairs neatgriezās ģimenē." 

Pirmās Indiāņu reliģiskās skolas tika nodibinātas 1840. gadā ar mērķi asimilēt Kanādas iezemiešus Eiropas izcelsmes kanādiešu sabiedrībā. 

No 1863.līdz 1998.gadam šajos internātos nonāca vairāk nekā 150 tūkstoši bērnu. Audzēkņus izņēma no ģimenes, aizliedza sarunāties dzimtajā valodā un praktizēt savu kultūru. Bērni tika pakļauti vardarbībai, piespiedu darbam. Viņus slikti baroja un ārstēja.

Kamplūpas internāts bija lielākā šāda iestāde valstī. To 1890.gadā atvēra katoļu baznīcas vadībā. 1950.gados internātā bija apmēram 500 audzēkņu. 1969.gadā internāta vadību pārņēma valsts, kas tur izveidoja studentu kopmītnes.

foto: EPA/Scanpix

1978.gadā internāts tika slēgts. Tagad internāta ēkā atrodas muzejs. Iepriekš Kanādas valstij bija informācija par 51 audzēkņa nāvi laikā no 1914.līdz 1963.gadam. 

Tika uzskatīts, ka internātu darbības laikā gāja bojā ne mazāk kā trīs tūkstoši audzēkņu. Izskanēja runas par slepeniem brāļu kapiem internātos.

2008.gadā Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pauda oficiālu atvainošanos par piespiedu pamatiedzīvotāju asimilācijas politiku, bet 2015.gadā Kanādas valsts atzina to par "kultūras genocīdu".

Džastions Trudo paziņoja, ka ziņa par masu kapiem "salauza viņa sirdi". Viņš to nosauca par "sāpīgu atgādinājumu par drūmo un apkaunojošo Kanādas vēstures daļu".