foto: AFP/Scanpix
Amerikāņi panikā izpērk degvielu, pie benzīntankiem pat kaujas. Kas notiek?
Pasaulē
2021. gada 13. maijs, 13:03

Amerikāņi panikā izpērk degvielu, pie benzīntankiem pat kaujas. Kas notiek?

Jauns.lv

ASV degvielas uzpildes stacijās atsevišķos štatos pēdējās dienās novērotas milzu rindas - cilvēki steidz uzpildīt savus spēkratus un nodrošināties ar degvielas krājumiem bailēs, ka tā reiz varētu beigties. Iemesls tam ir hakeru uzbrukums ASV lielākajai degvielas cauruļvadu sistēmai.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pirmdien paziņoja, ka uzbrukumu aizvadītajā nedēļā veicis grupējums "Darkside".

Cauruļvadu sistēmas operators "Colonial Pipeline Company" benzīnu un aviācijas degvielu no Teksasas līča piekrastes pa 8850 kilometru garu cauruļvadu piegādā Austrumkrastam, apkalpojot 50 miljonus klientu.

Hakeri bloķējuši datoru sistēmas un pieprasījuši izpirkuma maksu - 5 miljonus ASV dolāru.

Prezidenta Džo Baidena administrācija otrdien aicināja amerikāņus neuzkrāt degvielu, sakot, ka šāda rīcība tikai paildzinās piegādes pārtraukumus degvielas uzpildes stacijās, kuras cenšas nodrošināt jaunas degvielas piegādes.

Amerikāņu bailes palikt bez degvielas

ASV degvielas uzpildes stacijās pēdējās dienās novērotas milzu rindas - cilvēki steidz uzpildīt savus spēkratus un nodrošināties ar degvielas krājumiem ...

gallery icon
26

Autovadītāji panikā

Kā ziņo aģentūra "Reuters", trešdien garas rindas bija novērojamas pie degvielas uzpildes stacijām ASV dienvidaustrumos. Šoferi neņēma vērā valdības lūgumu neveidot degvielas uzkrājumus un steidza to iepirkt vairumā.

"Ja man nav degvielas, es nevaru strādāt," stāsta kāds benzīntankā satiktais vīrietis. Runājot par valdības lūgumu, viņš sacīja, ka tas jāaizmirst: "Kas pirmais brauc, tas pirmais maļ. Cilvēkiem pašiem par sevi jārūpējas. Tik ilgi, kamēr viņi spēj saglabāt mieru." 

Savukārt kāds sastaptais būvuzņēmējs stāsta, ka izbraukājis piecas degvielas uzpildes stacijas, līdz beidzot atradis kādu, kas darbojas. Viņš steidza krājumiem uzpildīt divas lielas degvielas kannas.

Sociālajos tīklos parādījušies attēli, kuros redzams, ka cilvēki degvielu uzpilda pat parastos plastmasas maisos. 

Mazumtirgotāji dažu stundu laikā ir pārdevuši vairāku dienu krājumus, kas nozīmē, ka šajos benzīntankos veidojas piegāžu deficīts. Vidējā benzīna cena ASV šobrīd pieaugusi augstākajā līmenī kopš 2014. gada.

Izceļas pat kautiņš

Dažviet cilvēki pārstrādāto naftas produktu dēļ pat sakāvušies. 

Ziemeļkarolīnā divi šoferi - kāda sieviete un vīrietis - sākuši strīdu par to, kuram rindā uz degvielas uzpildi ir priekšroka. Aculiecinieka uzņemtajā video redzams, ka incidentā bojātas automašīnas. Brīdi vēlāk redzams, kā sieviete izkāpj no auto un uzspļauj otram šoferim caur automašīnas logu. Viņš nepaliek spļāvienu parādā, un drīz vien agresīvā uzvedība pāraug īstā kautiņā, kurā sabojāts arī vienas iesaistītās puses mobilais telefons.

Citi pie benzīntanka gaidošie norādījuši, ka sieviete centusies apiet rindu un vienkārši ietriekusies vīrieša vadītajā automašīnā.

Abi pēc incidenta aizturēti. Sieviete apsūdzēta uzbrukumā, bet vīrietis - uzbrukumā un personīgās mantas bojāšanā. Abi atbrīvoti un šobrīd gaida tiesas datumu.

Iztecina degvielu uzreiz no cisternas

Džordžijas štatā policija ziņo par zādību, ko paveicis kādas sarkanas "Ford" markas automašīnas vadītājs.

Viņš izurbis caurumu stāvošā auto cisternā, nozogot degvielu pirms tā piegādāta uzņēmumam. Aizdomās turamais nozadzis 18 litrus degvielas, bet vairāk nekā 100 litri iztecējuši zemē.

Uzņēmums sola līdz nedēļas beigām novērst problēmu

"Colonial Pipeline" ir ASV lielākais cauruļvadu operators, kas parasti dienā transportē 2,5 miljonus barelu benzīna, dīzeļdegvielas, aviācijas degvielas un citu pārstrādātu naftas produktu.

Uzņēmums šīs nedēļas sākumā solījis, ka līdz nedēļas beigām degvielas piegāde tiks atjaunota. Aizvadītajā diennaktī izdevies atsākt cauruļvada darbību, tomēr ir jāpaiet laikam, līdz sistēma atsāks darbu pilnībā.