foto: AFP/Scanpix
Madrides reģionālajās vēlēšanās uzvarējuši konservatīvie
Madrides reģiona premjerministre Isabela Diasa Ajuso paziņojusi, ka šie rezultāti ir uzskatāmi par Spānijas premjerministra Pedro Sančesa kreisās valdības "gala sākumu".
Pasaulē
2021. gada 5. maijs, 13:10

Madrides reģionālajās vēlēšanās uzvarējuši konservatīvie

Jauns.lv / LETA

Spānijā otrdien notikušajās Madrides pirmstermiņa reģionālajās vēlēšanās uzvarējusi valsts parlamentā opozīcijā esošā konservatīvā Tautas partija, liecina trešdien publiskotie provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc 99% biļetenu saskaitīšanas.

Atbilstoši šiem rezultātiem Tautas partija izcīnījusi 65 no 136 vietām reģionālajā parlamentā. Tas ir divreiz vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2019.gadā, kad Tautas partija ieguva 30 mandātus.

Madrides reģiona premjerministre un Tautas partijas vadošā kandidāte Isabela Diasa Ajuso paziņojusi, ka šie rezultāti ir uzskatāmi par Spānijas premjerministra Pedro Sančesa kreisās valdības "gala sākumu".

Sančesa sociālisti ieguvuši tikai 24 mandātus jeb par 13 mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās. Savukārt trim kreisajām partijām kopā jaunajā reģionālajā parlamentā būs 58 mandāti.

Gaidāms, ka jauno reģionālo valdību veidos Tautas partija kopā ar galēji labējo partiju "Vox"("Balss"), kas izcīnījusi 13 mandātus.

Tikmēr galēji kreisās partijas "Podemos" ("Mēs varam") līderis Pablo Iglesiass paziņojis, ka aiziet no politikas, jo viņa partija, kas ir partnere valsts valdošajā koalīcijā,  Madrides vēlēšanās ieguvusi tikai desmit mandātus. Lai gan tas ir par trim mandātiem vairāk nekā līdz šim, tika gaidīts, ka "Podemos" rezultāti būs labāki.

Martā izsludinot pirmstermiņa vēlēšanas, Ajuso norādīja, ka tās dos iespēju vēlētājiem izšķirties starp "sociālismu un brīvību".

Tomēr Madride ir smagi cietusi no pandēmijas, un no Spānijas Covid-19 upuru kopskaita, kas pārsniedz 78 000, galvaspilsētā miruši gandrīz 20%.

Tas devis pamatu opozīcijai apsūdzēt Ajuso par nespēju tikt galā ar pandēmiju.

Savukārt Ajuso visā vaino Sančesu, kurš atstājis pandēmijas apkarošanu reģionālo valdību ziņā.

Par savu uzbrukumu galveno mērķi Ajuso padarīja Sančesu, pastāvīgi izrādot nepakļāvību centrālās valdības centieniem noteikt bargākus ierobežojumus, lai cīnītos ar Covid-19 pandēmiju. Viņa uzsvērusi, ka dzīvības uzturēšana tautsaimniecībā un sociālo kontaktu saglabāšana arī ir svarīga veselībai.

Madridē spēkā ir visvieglākie ierobežojumi, un tā ir vienīgā starp lielāko Eiropas valstu galvaspilsētām, kurā, kopš pagājuša gada vidū beidzās nacionālā mēroga ierobežojumi, bāri un restorāni vairs netika slēgti.

Turklāt priekšvēlēšanu kampaņas retorikā atgriezās pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados pārciestā pilsoņkara atbalsis, kas apliecina, ka valsti joprojām šķeļ atmiņas par asiņaino konfliktu un attieksme pret tam sekojušo ģenerāļa Fransisko Franko diktatūru. Kreisie labējos lamā par "fašistiem", kas savus oponentus savukārt saukā par "sarkanajiem".