foto: AFP/Scanpix
"Jūs, iespējams, neatgriezīsieties dzīvi" - Īlons Masks par cilvēku došanos uz Marsu
Uzņēmējs Īlons Masks
Pasaulē
2021. gada 29. aprīlis, 06:55

"Jūs, iespējams, neatgriezīsieties dzīvi" - Īlons Masks par cilvēku došanos uz Marsu

Jauns.lv

Uzņēmējs Īlons Masks intervijā ar inovāciju atbalsta fonda "XPrize" dibinātāju Pīteru Diamandisu pagājušajā nedēļā atgādināja, cik bīstama būs viņa sapņa - sūtīt cilvēkus uz Marsu - realizācija.

Masks atzina, ka šī procesa laikā "grupa cilvēku, iespējams, nomirs".

"Tas ir neērti. Tas ir garš ceļojums, jūs, iespējams, neatgriezīsieties dzīvi," sacīja Masks, piebilstot, ka neviens netiks spiests lidot. "Tikai brīvprātīgie," sacīja uzņēmējs.

Masks jau divas desmitgades runā par saviem plāniem nākotnē vadāt cilvēkus uz Marsu. Līdz šim gan visi šim mērķim testētie transportlīdzekļi izmēģinājumu laikā uzsprāguši. 

Izmēģinājuma lidojuma laikā eksplodē "SpaceX" raķetes "Starship" prototips

Izmēģinājuma lidojuma laikā eksplodējis ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" raķetes "Starship" prototips. "SpaceX" dibinātāja Īlona Maska mērķis ir nākotnē nosūtīt "Starship" ...

gallery icon
21

Masks jau iepriekš ir runājis par draudiem, kas neizbēgami sekošot viņa Marsa apceļošanas plāniem.

Arī viņš pats cerot kādu dienu dzīvot uz Marsa, taču viņš nav apstiprinājis, ka pats piedalīsies agrīnajās misijās.

Šī planēta ir ārkārtīgi bīstama vieta, uz kuru doties - cilvēki varētu mirt intensīvās radiācijas ietekmē, turklāt planētas atmosfēra ir tik plāna un tās spiediens tik zems, ka cilvēka asinis burtiski vārītos, ja tiktu pakļautas tās ietekmei. Tas nozīmē, ka cilvēkiem uz Marsa būtu pastāvīgi jādzīvo hermētiskos biotopos vai skafandros.

Planēta Marss

gallery icon
15

Uzņēmējs pastāstīja, ka brīvprātīgo izraudzīšanās pirmajiem ceļojumiem uz Marsu būšot līdzīgi Šekltona sludinājumiem par došanos uz Antarktiku. Zināms, ka britu pētnieks Ernests Šekltons savā pirmajā ceļojumā uz Antarktiku devies 19. un 20. gadsimta mijā. Tiek uzskatīts, ka viņš ievietojis laikrakstā sludinājumu, ka meklē ceļa biedrus.

"Tiek meklēti vīrieši bīstamam ceļojumam, mazas algas, stindzinošs aukstums, gari mēneši pilnīgā tumsā, pastāvīgas briesmas, droša atgriešanās apšaubāma, bet gods un atzinība veiksmes gadījumā," bijis teikts sludinājumā, uz kuru atsaukušies vairāk nekā 5000 vīriešu. Vēsturnieki gan apšauba, ka šāds sludinājums jebkad ticis izvietots.

Masks uzskata, ka cilvēku apmetnes izveidošana uz Marsa būs izšķiroša mūsu sugas ilgtermiņa izdzīvošanai. Pagājušajā gadā viņš noteica sev mērķi pirmo apkalpes grupu uz Marsu nogādāt līdz 2026. gadam.

Masks uzskata, ka gadījumā, ja Zeme kļūs neapdzīvojama dabas vai cilvēku izraisīto katastrofu dēļ, labākā cilvēku izdzīvošanas iespēja ir pārcelties uz rezerves planētu.

Maska uzņēmums "SpaceX" pērn kļuva par pirmo privāto uzņēmumu, kas veiksmīgi nosūtījis apkalpi uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), atjaunojot ASV spējas to panākt pirmoreiz kopš kosmosa atspoļkuģu programmas beigām.