foto: Shutterstock
Klusā okeāna sala aizliedz izceļošanu pēc tam, kad tās piekrastē izskalojas Covid-19 pozitīva cilvēka līķis
Efatas sala
Pasaulē
2021. gada 19. aprīlis, 22:14

Klusā okeāna sala aizliedz izceļošanu pēc tam, kad tās piekrastē izskalojas Covid-19 pozitīva cilvēka līķis

Jauns.lv

Viena no salu valstij Vanuatu piederošajām salām Efata liegusi izceļošanu no salas pēc tam, kad tās piekrastē izskalojies Covid-19 pozitīva cilvēka līķis, raksta CNN.

Filipīnu izcelsmes zvejnieka līķis tika atrasts 11. aprīlī pludmalē Efatas salā, netālu no Vanuatu galvaspilsētas Vilas piestātnes, teikts ziņojumā.

Kā ziņo Jaunzēlandes sabiedriskā raidorganizācija RNZ, todien kāds zem Apvienotās Karalistes karoga reģistrēts kuģis secinājis, ka, izbraucot no Vilas piestātnes, viens no apkalpes locekļiem neatrodas uz kuģa.

Vanuatu ostas vadība lika kuģim atgriezties ostā, un sākās pazudušā meklēšanas un glābšanas operācija.

Neilgi pēc tam pludmalē tika atrasts apkalpes locekļa līķis, un varas iestādes kuģi aizturēja. Ķermenis tika nogādāts morgā, un vēlāk apstiprinājās, ka mirušais bijis Covid-19 pozitīvs.

No RNZ ziņojuma nav skaidrs, vai vīrietis miris no Covid-19, kā arī tas, kāpēc un kā viņš izskalojies Efatas salas krastā.

Lai izsekotu kontaktus, aizliedz izceļot

Lielākā daļa attālāko Klusā okeāna dienvidu salu valstu ir ziņojušas par ļoti maz koronavīrusa saslimšanas gadījumiem, tostarp arī Vanuatu, kur dzīvo aptuveni 300 000 cilvēku. Apmēram 65 000 no viņiem dzīvo tieši Efatas salā. 

Saskaņā ar Džona Hopkinsa universitātes datiem šī salu valsts kopš pandēmijas sākuma ir ziņojusi tikai par trim Covid-19 gadījumiem.

Pirmo reizi par saslimšanu ziņots pagājušā gada novembrī, bet šī gada martā - vēl par diviem saslimušajiem.

Pēc Vanuatu premjerministra Boba Lougmana teiktā, ceļošanas aizliegums būs spēkā, kamēr atbildīgās iestādes veic kontaktu izsekošanu.

Šobrīd jau karantīna noteikta 16 cilvēkiem, lielākoties policistiem, kuri devās uz notikuma vietu, kad līķis tika atrasts. Likumsargi neparedzēja, ka mirušais cilvēks varētu būt Covid-19 pozitīvs, tāpēc nogādāja to morgā, neievērojot piesardzības pasākumus.