foto: EPA/Scanpix
Preses konferences laikā pamatīgi sakašķējas Grieķijas un Turcijas ārlietu ministri
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu (pa labi) un viņa Grieķijas kolēģis Niks Dendijs
Pasaulē
2021. gada 15. aprīlis, 23:49

Preses konferences laikā pamatīgi sakašķējas Grieķijas un Turcijas ārlietu ministri

Jauns.lv / LETA

Grieķijas un Turcijas ārlietu ministru starpā trešdien preses konferencē, kas tika sarīkota pēc viņu pirmās tikšanās gada laikā, izraisījās asas domstarpības plašā jautājumā spektrā.

Sarunām starp Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušoglu un viņa Grieķijas kolēģi Niku Dendiju vajadzēja apliecināt, ka pēc sarežģītu strīdu gada kaimiņvalstis cenšas domstarpības pārvarēt.

Preses konference tik atklāta ar izlīguma noskaņā ieturētiem Čavušoglu izteikumiem par "ļoti pozitīvo dialogu", kas viņiem nule kā bijis Turcijas galvaspilsētā.

Savukārt Grieķijas ministrs, sākot runāt, pārskaitīja ilgi uzturētās sūdzības par Turciju - sākot no gāzes izpētes strīdus ūdeņos līdz Ankaras politikai pret grieķu minoritāti un strīdu par migrantiem.

"Grieķijas nostāja ir skaidra, un šī nav pirmā reize, kad jums tas ir jādzird," īpaši asā preses konferences brīdī sacīja Grieķijas ministrs.

"Ja jūs tik smagi apsūdzat manu valsti un manu tautu preses priekšā, tad man ir jābūt iespējai uz to atbildēt," norādīja Turcijas ministrs.

"Ja jūs gribat turpināt mūsu spriedzi, mēs varam," viņš piebilda. "Ja mēs šeit ķeramies pie savstarpējiem pārmetumiem, mums vienam otram būs daudz ko teikt."

Turcija pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka Dendijs ieradīsies, lai gatavotu Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana un Grieķijas premjerministra Kirjaka Micotaka samitu.

Tomēr par to nekas paziņots netika.

Dendijs uzaicināja Čavušoglu uz Atēnām, un abi ministri pameta savas pultis, apmainījušies dažām laipnībām un pasmaidot.

Tomēr asā domu apmaiņa no jauna lika pievērst uzmanību tam, ka nedz Eiropas Savienībai, nedz NATO nebūs viegli panākt izlīgumu Grieķijas un Turcijas attiecību sarežģījumiem. "Turcija neko nevar mācīt Grieķijai," preses konferences gaitā sacīja Dendijs, kritizējot Turciju, ka tā neievēro 2016.gada vienošanos ar Briseli par migrantu atpakaļ uzņemšanu.

"Jūs vienmēr mēģināt mums mācīt par demokrātiju un likumiem," savukārt sacīja Čavušoglu, kad strīds bija izvērsies par to, kā Turcija izturas pret grieķu pareizticīgo minoritāti.

Dendijs pirms tam bija paudis Grieķijas nepatiku, ka Stambulas Svētās Sofijas katedrāle, kas ilgus gadus bija muzejs, atkal kļuvusi par mošeju.

"Jūs neļaujat turku minoritātei [Grieķijā] saukt sevi par turkiem. Jūs viņus saucat par musulmaņiem," pārmeta Čavušoglu. "Ja viņi sevi dēvē par turkiem, viņi ir turki. Jums tas ir jāatzīst," viņš norādīja.