foto: AFP/Scanpix
Skandāls Francijas veselības nozarē: miljoniem cilvēku lietojuši potenciāli nāvējošas tabletes
Franču pulmonoloģe Irēne Frašona, kura atklāja "Mediator" nāvējošās blakusparādības
Pasaulē
2021. gada 29. marts, 18:37

Skandāls Francijas veselības nozarē: miljoniem cilvēku lietojuši potenciāli nāvējošas tabletes

Jauns.lv

Francijas zāļu ražotājs "Servier", kas izplatījis svara zaudēšanas tabletes "Mediator", atzīts par vainīgu negodīgā komercpraksē un netiešās slepkavībās, raksta BBC.

Tabletes "Mediator" izstrādātas lietošanai diabēta slimniekiem ar lieko svaru, un tās bijušas tirgū 33 gadus.

2009. gadā svara zaudēšanas tabletes no pārdošanas atsauktas, ņemot vērā bažas, ka tās var izraisīt nopietnas sirds problēmas. Tiek uzskatīts, ka simtiem cilvēku ir miruši pēc šo tablešu lietošanas.

Pirmo reizi par tablešu nāvējošajām blakusparādībām runāja franču pulmonoloģe Irēne Frašona. Viņa cer, ka šis tiesas lēmums palīdzēs izprast to, kā uzņēmuma viltīgā komercprakse tik ilgi varēja turpināties.

Vairāk nekā 30 gadu laikā "Mediator" izrakstītas aptuveni pieciem miljoniem cilvēku, neskatoties uz dažādiem brīdinājumiem par bīstamām blakusparādībām.

foto: AFP/Scanpix
Franču pulmonoloģe Irēne Frašona, kura atklāja "Mediator" nāvējošās blakusparādības, rāda fotogrāfijas ar tablešu upuriem

2019.gadā pret "Servier" tika uzsākta tiesvedība, kurā iesaistījās tūkstošiem prasītāju. 

Uzņēmums "Servier" noliedzis, ka būtu zinājis par "Mediator" blakusparādībām, taču tiesa pirmdien tam piesprieda sodu 2,7 miljonu eiro apmērā, savukārt uzņēmuma bijušajam priekšsēdētāja vietniekam Žanam Filipam Setam tika piespriests četru gadu nosacīts cietumsods.

Tikmēr Francijas zāļu regulatoram par lomu skandālā tika uzlikts naudas sods vairāk nekā 300 000 eiro apmērā. Tiesnese atzina, ka institūcija "nav pildījusi pienākumus", raksta BBC.

"Lai gan viņi daudzus gadus zināja par riskiem, viņi nekad nav veikuši nepieciešamos pasākumus," sacījusi tiesnese Silvija Donisa.

Vairākas citas Eiropas valstis, tostarp Itālija un Spānija, jau 2000. gada sākumā aizliedza "Mediator", tomēr Francijā tabletes turpināja piedāvāt diabēta slimniekiem un citiem pacientiem apetītes mazināšanai.

Kādā pētījumā secināts, ka ar "Mediator" laika posmā no 1976. līdz 2009. gadam varētu būt saistāmi 500 nāves gadījumi. Kādā citā pētījumā šis skaitlis bija pat 2000.