foto: AP/Scanpix
Lietuvas augstākās amatpersonas saņem "AstraZeneca" poti
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda savu "AstraZeneca" poti saņēme jau agrā pirmdienas rītā.
Pasaulē
2021. gada 22. marts, 12:52

Lietuvas augstākās amatpersonas saņem "AstraZeneca" poti

Jauns.lv / LETA

Lietuvas augstākās amatpersonas pirmdien tiek potētas pret jauno koronvīrusu ar kompānijas "AstraZeneca" vakcīnu, lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos šai vakcīnai.

Pirmdien stājas spēkā šai nolūkā pieņemtais veselības ministra Arūna Duļķa rīkojums, kas nosaka, ka prioritāri potējamo personu sarakstā iekļauts valsts prezidents Gitans Nausēda, premjerministre Ingrīda Šimonīte, Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena un pats ministrs.

Prezidents un premjerministre poti saņēmuši jau rīta pusē, drīzumā tiks vakcinēta arī spīkere un veselības ministrs.

Nausēda, kas potēts vienā no Viļņas poliklīnikām, uzsvēris, ka uzticas zinātnieku izstrādāto un atbildīgo iestāžu apstiprināto vakcīnu drošumam un iedarbīgumam. Viņš aicinājis arī līdzcilvēkus lieki nevilcināties un doties potēties, īpaši ņemot vērā, ka Lietuvā stājusies spēkā jauna kārtība, kas ļauj katram potējamajam pašam izvēlēties vakcīnu no pieejamā klāsta.

Vaicāts, vai valsts vadītāju potēšana varēja notikt agrāk, Nausēda atbildējis, ka sabiedrība, domājams, to būtu uztvērusi pretrunīgi.

"Jādomā, būtu izraisījušās diskusijas, kādēļ gan valsts vadītāji aizsteigušies priekšā citiem. Uzskatu, ka mums nepieciešami ļoti stingri spēles noteikumi, skaidra kārtība, kas pēc tam netiek mainīta," viņš sacījis žurnālistiem pēc potes saņemšanas.

Vienlaikus prezidents norādījis, ka visu līderu vakcinēšana vienā dienā nav jāuztver kā īpašs sabiedrisko attiecību vēstījums.

"Mums visiem vienkārši iznāca ērti iekļaut potēšanos savā šīsdienas darba kārtībā," viņš piebildis. "Man tas ir pavisam tuvu darbavietai, nācu kājām."

Premjerministre Šimonīte pēc vakcinēšanās mediju pārstāvjiem izteikusi nožēlu, ka pietrūcis uzticēšanās "AstraZeneca" vakcīnai un tas atspoguļojas arī vakcinācijas statistikā, bet vienlaikus paudusi cerību, ka vakcinācijas process tagad varēs virzīties uz priekšu krietni raitāk.

Valdības vadītāja norādījusi, ka pati uzticējusies apstiprinātajām vakcīnām jau no sākuma.

"Visu laiku esmu teikusi, ka uzticos, ka esmu noskaņota sagaidīt savu rindu, un būtu to arī sagaidījusi, ievērojot nepieciešamos piesardzības pasākumus. Tomēr pēc tās spriedzes, kas izraisījās pagājušajā nedēļā, pieņēmām lēmumu, ka būtu vērts kliedēt gan šaubas, gan pieņēmumus, ka līderiem varbūt ir pietaupīta kaut kāda "garšīgāka" vakcīna," viņa piebildusi.

Kā ziņots, "AstraZeneca" vakcīnas izmantošana Lietuvā tika apturēta otrdienas vakarā saistībā ar bažām, ka tā varētu veicināt asins trombu veidošanos, bet piektdien atkal atsākta, jo Eiropas Zāļu aģentūra šo kompānijas "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izstrādāto vakcīnu atzinusi par drošu un efektīvu.

Turklāt piektdien Lietuvā stājās spēkā jauna kārtība, kas paredz, ka potējamajiem ir iespēja pašiem izvēlēties vakcīnu, tomēr gadījumā, ja attiecīgā vakcīna nav pieejama, būs jāgaida.