foto: EPA/Scanpix
Taivānā sākta vakcinācija pret Covid-19
Taivāniete saņem "AstraZeneca" vakcīnas devu.
Pasaulē
2021. gada 22. marts, 09:34

Taivānā sākta vakcinācija pret Covid-19

Jauns.lv / LETA

Taivāna pirmdien sākusi iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19, divām augstām valsts amatpersonām saņemot "AstraZeneca" vakcīnas potes.

Pēc tam kad veselības aizsardzības institūcijas bija apstiprinājušas Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma izstrādātās vakcīnas izmantošanu, potes Taibei slimnīcā saņēma premjerministrs Su Džeņčans un veselības ministrs Čeņs Šidžuns.

"Es dūriena vietā nejutu nekādas sāpes. Ceru, ka visi var justies mierīgi, redzot manu stāvokli," televīzijā sacīja 73 gadus vecais Su.

Taivānas vietējo ekspertu komiteja apstiprināja vakcinācijas sākšanu, norādot, ka vakcīnas "klīniskie ieguvumi" atsver negatīvo parādību riskus.

Tomēr atsevišķas cilvēku grupas, arī gadījumos, kad tiek veikta hormonu terapija vai lietotas pretapaugļošanās tabletes, ieteikts ar šo vakcīnu nevakcinēt.

Taivāna tiek uzskatīta par koronavīrusa apturēšanas paraugzemi. Valstī ar 23 miljoniem iedzīvotāju koronavīrusa gadījumu skaits nedaudz pārsniedzis 1000 un ir reģistrēti desmit ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi.

Jau pandēmijas pašā sākumā Taivāna slēdza robežas, ieviesa stingras karantīnas prasības un īstenoja efektīvus kontaktu izsekošanas pasākumus.

Taivāna noslēgusi līgumu par desmit miljonu "AstraZeneca" vakcīnas devu iegādi, kā arī par pieciem miljoniem "Moderna" devu un vēl pieciem miljoniem devu starptautiskās programmas "Covax" ietvaros.

Vācijas uzņēmums "BioNTech" pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka grasās nodrošināt Taivānai savas vakcīnas devas, ar šo paziņojumu nākot klajā pēc tam, kad Taivānas veselības aizsardzības jomas vadītājs bija brīdinājis, ka vienošanās izjukusi "politiska spiediena rezultātā", raisot bažas, ka Pekina centusies to bloķēt.

Komunistiskā Ķīna uzskata Taivānu par savu teritoriju un cenšas panākt salas diplomātisko izolāciju, cita starpā arī nepieļaut, ka tā tiek uzņemta Pasaules Veselības organizācijā.