foto: REUTERS/SCANPIX
Stoltenbergs: spītējot pandēmijai, NATO aizsardzības tēriņi auguši
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
Pasaulē
2021. gada 16. marts, 16:19

Stoltenbergs: spītējot pandēmijai, NATO aizsardzības tēriņi auguši

Jauns.lv / LETA

NATO Eiropas valstis 2020.gadā palielinājušas tēriņus aizsardzībai, neraugoties uz ekonomiskajām grūtībām, kas izraisījušās koronavīrusa pandēmijas dēļ, otrdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Covid-19 ekonomiskajam sekām par spīti, 2020. bija sestais gads pēc kārtas, kad Eiropas sabiedroto vidū un Kanādā pieauguši tēriņi aizsardzībai ar pieaugumu reālajā izteiksmē 3,9% apjomā," preses konferencē sacīja alianses vadītājs. "Mēs sagaidām, ka šī tendence turpināsies šogad, bet ir absolūti vitāli, ka mēs saglabājam šo kustību, jo izaicinājumi drošības jomā nekur nav pazuduši."

NATO valstu aizsardzības tēriņi pērn sasnieguši 860 miljardus eiro, teikts NATO gada ziņojumā.

ASV aizsardzības tēriņi sastāda 71% no NATO valstu tēriņu kopējā apjoma.

No 30 alianses dalībvalstīm 11 valstīs tēriņi aizsardzībai sasniedz NATO izvirzīto mērķi - 2% no IKP.

Tiesa gan, šo proporciju zināmā mērā izdevis nodrošināt arī pandēmijas dēļ notikušā dramatiskā tautsaimniecību sarukuma kontekstā.

"2020.gadā dažas sabiedrotās valstis, kurās izdevumi jau bija diezgan augsti, tagad izvirzījušās virs 2%, ņemot vērā prognozētā IKP sarukumu," norādīja Stoltenbergs. "Bet tas, kas ir stabili un ko mēs redzam katru gadu, ir pastāvīgais aizsardzības tēriņu pieaugums visā aliansē."