foto: AP/Scanpix
Vakcīnu vietā minerālūdens un sāls šķīdums - Ķīnā aizturēts miljonus uzpelnījies krāpnieks
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2021. gada 16. februāris, 09:13

Vakcīnu vietā minerālūdens un sāls šķīdums - Ķīnā aizturēts miljonus uzpelnījies krāpnieks

Jauns.lv

Ķīnā arestēts krāpnieciskas organizācijas līderis, kurš kā Covid-19 vakcīnas lielā vairumā pārdevis parastu sāls šķīdumu un minerālūdeni, ziņo BBC.

Vīrietis, kurš medijos tiek identificēts zem vārda Kongs, bija rūpīgi izpētījis reālo vakcīnu iepakojumu dizainus, pirms radījis vairāk nekā 58 000 viltus vakcīnu.

Vesela viltus vakcīnu partija kontrabandas ceļā tik nosūtīta uz ārzemēm, taču nav zināms, uz kurieni tieši. Pagājušā gada novembrī 600 viltus vakcīnu nosūtītas uz Honkongu, bet pēc tam tās aizceļojušas uz ārzemēm.

Saskaņā ar tiesas dokumentiem Kongs un viņa līdzdalībnieki kopš pagājušā gada augusta guvuši 18 miljonu juaņu (aptuveni 2,3 miljonu eiro) peļņu, šļircēs sagatavojot sāls šķīdumu vai minerālūdeni un marķējot tās kā Covid-19 vakcīnas. Pārdošana esot notikusi, izmantojot oriģinālo vakcīnu ražotāju "iekšējos kanālus".

Kongs ir viens no 70 cilvēkiem, kuri Ķīnā arestēti par šāda veida noziegumiem.

Citos gadījumos viltotās vakcīnas slimnīcās pārdotas ar lielu uzcenojumu. Atsevišķi noziedznieki pat realizējuši paši savu "vakcinēšanas programmu", liekot nelielu ciematu ārstiem vakcinēt pacientus ar viltotajām vakcīnām viņu mājās un automašīnās.

Ķīnas Augstākā Tautas prokuratūra ir mudinājusi valsts reģionus sadarboties ar policiju, lai ierobežotu šādas pretlikumīgas darbības.