foto: VIA REUTERS/Scanpix
ES taisnojas par EK un PVO kopīgo vēstuli "prezidentam Lukašenko"
Pasaulē
2021. gada 13. februāris, 11:09

ES taisnojas par EK un PVO kopīgo vēstuli "prezidentam Lukašenko"

Jauns.lv / LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) nodarbojusies ar PVO un Eiropas Komisijas (EK) kopīgās vēstules nosūtīšanu, kurā Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko nodēvēts par "Baltkrievijas Republikas prezidentu", piektdien sacīja Eiropas Savienības (ES) ārlietu dienesta oficiālais pārstāvis Peters Stano.

Ar Lukašenko administrāciju saistītais lietotnes "Telegram" kanāls "Pul pervogo" iepriekš bija publicējis PVO un EK 22.janvāra vēstuli, kurā Lukašenko nodēvēts par "Baltkrievijas Republikas prezidentu" un "ekselenci".

Kā skaidroja Stano, vēstule Lukašenko nosūtīta kā Neatkarīgo valstu sadraudzības dalībvalstu pirmo personu padomes nākamajam priekšsēdētājam, un Baltkrievija šajā statusā uzaicināta uz Iniciatīvu paātrinātai piekļuvei līdzekļiem cīņai ar Covid-19.

Kaut arī PVO izraudzījusies apzīmējumu "Republikas prezidents" oficiālajā pasta adresē, tas nekādā ziņā nenozīmē, ka ES pozīcija būtu mainījusies, norādīja Stano. ES uzskata, ka Lukašenko nav demokrātiskas leģitimitātes.

Pēc Lukašenko slepenās inaugurācijas ceremonijas Minskas centru piepildījis liels skaits drošībnieku

gallery icon
21

"Šai vēstulei vajadzēja sekmēt Baltkrievijas līdzdalību globālajos centienos cīņā ar koronavīrusa pandēmiju, un tā neko nemaina ES stingrajā nostājā pret Lukašenko un attiecībā uz to, kādas praktiskās sekas šai nostājai ir mūsu attiecībās ar viņu," Vācijas raidsabiedrībai DW skaidroja Stano.

PVO arī atzinusi, ka EK prezidentes Urzulas fon der Leienas paraksts vēstulē izmantots pārpratuma rezultātā, un tur vajadzēja būt ES veselības komisāres Stellas Kirjakidu parakstam, norādīja ES ārlietu dienesta pārstāvis.