foto: Shutterstock
Runātīgs putniņš izjauc centienus ar safabricētu video ietekmēt Ekvadoras prezidenta vēlēšanas
Tinamou
Pasaulē
2021. gada 10. februāris, 05:35

Runātīgs putniņš izjauc centienus ar safabricētu video ietekmēt Ekvadoras prezidenta vēlēšanas

Jauns.lv

Kāds vērīgs ornitologs atklājis mēģinājumus ietekmēt Ekvadoras prezidenta vēlēšanu rezultātus, noskatoties videoklipu, kurā pausts atbalsts vienam no kandidātiem. Pateicoties fonā dzirdamam putnam, secināts, ka video ir safabricēts, raksta "The Guardian".

Videoklipā it kā redzama Kolumbijas kreisā partizānu organizācija - Nacionālās atbrīvošanas armija. Trīs maskās tērpti un bruņoti vīrieši video pauž atbalstu kreisi noskaņotajam prezidenta kandidātam Andresam Arauzam. Paraksts zem video liecina, ka tas uzņemts "Kolumbijas džungļos".

Videoklips tika izplatīts sociālajos medijos pirms svētdien notikušās pirmās vēlēšanu kārtas.

Tomēr video veidotāji nebija piefiksējuši, ka fonā dzirdami īpatnēji svilpieni, kas, kā norāda ornitologs Manuels Sančess, raksturīgi tikai vienam putnam, kurš nebūt nedzīvo Kolumbijas mežos.

"Es uzreiz atpazinu svilpienus un sapratu, ka videoklips nekādi nevarēja būt filmēts Kolumbijā," stāsta putnu pētnieks Sančess. Viņš atpazinis fonā dzirdamo putnu, kurš nodevis viltus video veidotājus - tas bija gaiši brūnais tinamou (Crypturellus transfasciatus), kurš sastopams Peru un Ekvadorā, bet pavisam noteikti nedzīvo Kolumbijā.

"Tinamou ir diezgan primitīvi putni. Viņi dzīvo mežā, ligzdo uz zemes un nedzied, bet rada īsus, izlocītus svilpienus," stāsta Sančess.

Bažas par videoklipa autentiskumu radījusi arī videoklipa kvalitāte, daudzās pareizrakstības kļūdas, dīvainie ieroči un akcents, kādā vīri runā. Video izplatīts sociālajos tīklos pēc tam, kad Kolumbijas žurnāls "Semana" apgalvoja, ka atklājis pierādījumus, ka Kolumbijas Nacionālās atbrīvošanas armija atbalsta Arauzu. Arī pati partizānu organizācija šos apgalvojumus noliegusi.

Zināms, ka arī iepriekš ornitologu vērība ir lieti noderējusi Kolumbijai, piemēram, armija speciālistus ir piesaistījusi, lai noskaidrotu ķīlnieku atrašanās vietu, bet "viltus partizāni" šādā veidā pieķerti pirmo reizi.

Pēc svētdien notikušās prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas vadībā ir izvirzījies tieši kreisais ekonomists Andress Arauss, kā arī indiāņu tiesību un vides aktīvists Jaku Peress, kas arī pārstāv kreisos politiskos uzskatus, liecina Nacionālās Vēlēšanu padomes svētdien apkopotie sākotnējie rezultāti.

Arauss saņēmis 31,5%, bet Peress 20,04% balsu.

Labējā spārna kandidāts bijušais baņķieris Giljermo Laso, kam sākotnēji tika prognozēta izvirzīšanās otrajā kārtā, saņēmis 19,97% balsu.

Ekvadoras prezidenta vēlēšanu otrā kārta notiks 11.aprīlī.