foto: ekrānuzņēmums no video
Šausmīgs ugunsgrēks Toronto: bojā iet latvieši, tostarp bērns, nodeg Jansonu ģimenes māja
Vienā no pēdējā laikā traģiskākajiem ugunsgrēkiem Toronto (Kanāda) nodega latviešu Jansonu ģimenei piederošā māja un ugunsliesmās gāja bojā četri cilvēki. Amerikas latvieši sēro un vāc ziedojumus cietušajiem.
Pasaulē
2021. gada 4. februāris, 11:40

Šausmīgs ugunsgrēks Toronto: bojā iet latvieši, tostarp bērns, nodeg Jansonu ģimenes māja

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kanādas pilsētā Toronto janvāra beigās notika viens no pēdējā laikā traģiskākajiem ugunsgrēkiem pilsētā, kurā nodega Jansonu ģimenei piederošā privātmāja un bojā gāja četri cilvēki. Amerikas latvieši sēro un vāc ziedojumus nelaimē cietušajiem. Ziedojumos savākti ap 100 000 ASV dolāru (83 350 eiro).

Toronto nodegusi latviešu ģimenes māja; 4 cilvēki gājuši bojā

Kanādas pilsētā Toronto janvāra beigās notika viens no pēdējā laikā traģiskākajiem ugunsgrēkiem pilsētā, kurā nodega Jansonu ģimenei piederošā privātmāja un ...

gallery icon
8

Toronto ugunsdzēsības dienesta vadītājs Metjū Pegs ziņu aģentūrai “CTV News” sacījis: “Šī bija viena no smagākajām ugunsgrēka traģēdijām, ko esmu piedzīvojis savā karjerā”.

Toronto latviešu svētā Andreja luterāņu draudzes mācītājs Dāgs Demandts raksta: “Vairums no mums esam dzirdējuši par ļoti traģisko notikumu – ugunsgrēku Toronto pilsētas austrumos. Mēs zinām, ka gados jauna māte Ārija Jansone ir zaudējusi savu sešgadīgo dēlu Kai un māti Janu. Mūžībā arī aizgāja Ārijas draudzene Amanda Freimane. Pati Ārija atrodas nopietnā veselības stāvoklī.

Nevaru iedomāties, kā Ārija jūtas, zaudējot savus tuviniekus un dzīvesvietu. Kopā ar savu ģimeni nesen ierados Toronto. Es redzu, ka latviešu sabiedrība šeit un plašā pasaulē reaģē kā viena liela ģimene, kura redz, ka kādam vajag palīdzību.

Turpinām palīdzēt, ziedojot "GoFundMe" lapā, lūdzot, sniedzot atbalstu šajā grūtā laikā un ceļā uz dziedināšanu. Būsim domās un lūgšanās ar Āriju, viņas un Amandas tuviniekiem”.

Ziedojumu vākšanu GoFundMe mājaslapā organizē ugunsgrēkā cietušās ģimenes radiniece Sandra Memenis.

Viņa stāsta: “Mana sirds sāp par šo bezjēdzīgo dzīvības zaudēšanu. 29. janvāra agrā rīta stundā aizdegās manas Omas un Opja vecā ģimenes māja Toronto austrumos. Mana tante Jana Jansone (tēta māsa), manas māsīcas jaukais mazais zēns Kai un Ārijas draudzene Amanda Freimane gāja bojā. Ārija, kas pārdzīvoja liesmas, atrodas slimnīcā. Es lūdzu ikvienu no jums, lūdzu, palīdziet viņai.

Ugunsgrēkā ir zaudēts viss! Pēc bērna zaudēšanas materiālā manta šķiet tik maza un nenozīmīga, taču viņai viss būs jāsāk no nulles. Latviešu sabiedrība ir visspēcīgākā, kad mēs kopā cīnāmies par kādu lietu… Paldies no visas sirds”.

Amerikas latviešu luterāņu draudžu prāvests Dāvis Kaņeps raksta: “Agrā rīta stundā, pirms gaisma sāka svīst debesu austrumu malā, uguns liesmas strauji bija pārņēmušas divstāvu māju Toronto pilsētas rītos. Mājā dzīvoja seši iemītnieki – latviešu ģimene un divi īrnieki. Divi izglābās, bet ar sāpēm un skumjām jāpaziņo, ka četri neizkļuva no uguns liesmām. Kā jau šādos satraukuma brīžos, fakti par notikušo atklājas lēnāk nekā mūsu vēlme tos uzzināt. Tik daudz ir skaidrs, ka gados jauna māte – Ārija Jansone zaudējusi savu dēliņu Kai un māti Janu. Dzīvību zaudēja arī Ārijas draudzene Amanda Freimane”.

Apkaimes iedzīvotāji ziņu aģentūrai “CTV News” pastāstīja, ka nodegušajā mājā dzīvoja vecāka gadagājuma sieviete ar meitu un mazdēlu. Vietējā restorāna vadītāja Prasanna Hettiarači teikusi, ka sieviete, kurai pieder māja, “ir brīnišķīga un dzīvespriecīga dāma”. Viņa teica, ka sieviete katru dienu nākusi uz viņas restorānu.

Toronto ugunsdzēsēji pastāstījuši, ka ugunsgrēka dzēšanu apgrūtināja gan lielais sals, gan vējainais laiks. Tā likvidēšana bija sarežģīta un vairāki ugunsdzēsēji guvuši traumas, kas, par laimi, gan nebija pārāk nopietnas. Pašlaik notiek ugunsgrēka izcelšanās iemeslu izmeklēšana.