Pasaulē
2021. gada 23. janvāris, 12:31

Daudzviet Krievijā norit vērienīgi protesti; drošībnieki Maskavā aizturējuši Alekseja Navaļnija sievu Jūliju

Jauns.lv / LETA

Krievijā sestdien vairāk nekā 60 pilsētās plānoti protesti apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Navaļnija atbalstītāji aicina cilvēkus sestdien plkst.14 pulcēties savu pilsētu centrālajos laukumos, lai pieprasītu viņa atbrīvošanu. Lieli protesti sākušies Maskavā, Sanktpēterburgā, Jekaterinburgā, Habarovskā, Irkutskā, Novosibirskā, Vladivostokā, Saratovā, Permā, Ņižņijnovgorodā, Krasnodarā, Ļipeckā, Samarā, Tjumeņā, Arhangeļskā, Belgorodā, Iževskā, Murmanskā, Brjanskā, Voroņežā, Gelendžikā un citviet.

Pirmie protesti sākās Krievijas Tālajos Austrumos un Sibīrijā, kur laika starpība ar Maskavu ir pat septiņas stundas. Aktīvisti izplatījuši videoierakstus, kuros redzams, kā spēka struktūru darbinieki skriešus dodas izklīdināt protestētājus un ved aizturētos uz mašīnām.

Navaļnija atbalstītāju protesti daudzviet Krievijā 23. janvārī

Krievijā sestdien vairāk nekā 60 pilsētās plānoti protesti apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam.

gallery icon
85

Tikmēr Maskavas Puškina laukumā, kur notiek protestētāju pulcēšanās, sestdien rītā agrumā steigšus tika notīrīts sniegs, laukums nožogots un strādnieki tur nomainīja flīžu segumu.

Maskavā protestos piedalījās arī Navaļnija sieva Jūlija, kura tika aizturēta.

Medija "Meduza" žurnālists novēroja, ka uz galvaspilsētu dodas bruņutehnikas kolonna.

Pamatīgi cilvēku pūļi pulcējās arī Sanktpēterburgā.

Tikmēr Krievijas varasiestādes jau iecerētās akcijas priekšvakarā sāka opozīcijas aktīvistu aizturēšanas, bet protesta dalībnieku aizturēšanu turpina arī sestdien.

Maskavā ceturtdien tika aizturēta Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa un opozīcijas politiķa preses sekretāre Kira Jarmiša. Soboļa ceturtdienas vakarā tika atbrīvota, bet viņai piespriests 250 000 rubļu (2746 eiro) naudassods. Cits Navaļnija sabiedrotais Georgijs Alburovs notiesāts ar desmit diennakšu arestu.

Jarmišai apcietinājumā jāpavada deviņas dienas. Citam FBK juristam Vladlenam Losjam piespriests trīs diennakšu arests. Losjam, kurš ir Baltkrievijas pilsonis, uzdots līdz 25.janvārim pamest Krieviju un viņam aizliegts iebraukt Krievijā līdz 2023.gada 27.novembrim.

Vairākos Krievijas reģionos aizturēti vairāk nekā desmit Navaļnija sabiedrotie un aktīvisti.

Policija izteikusi oficiālus brīdinājumus opozīcijas atbalstītājiem un neatkarīgajiem žurnālistiem saistībā ar gaidāmajiem protestiem.

foto: Kirill Kukhmar/TASS/Scanpix
Krievijas specvienības aiztur protesta dalībnieku Novosibirskā.

Augstskolas Krievijas reģionos mudina studentus nepiedalīties protestos, dažas arī draudot ar disciplinārsodiem, pat izslēgšanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien skaidroja - "ir tikai dabīgi, ka ir šādi brīdinājumi par iespējamām sekām likumu neievērošanai", jo šie ir aicinājumi uz "nesankcionētiem, nelikumīgiem pasākumiem".

Krievijas Ģenerālprokuratūra un policija nākušas klajā ar publiskiem brīdinājumiem par piedalīšanos nesankcionētās demonstrācijās un aicinājumiem uz tām.

Prokurori arī pieprasījuši, lai Krievijas mediju un tīmekļa uzraudzības dienests "Roskomnadzor" ierobežo piekļuvi tīmekļa vietnēm, kurās tiek pausti aicinājumi uz sestdienas protestiem.

Krievijas lielākais sociālais tīkls "VKontakte" piektdien bija nobloķējis visas mājaslapas, kas bija veltītas protestiem.

"Roskomnadzor" arī pavēstīja, ka noteiks sodanaudas sociālo mediju uzņēmumiem par nepilngadīgo iedrošināšanu piedalīties protestos.

Pusaudžu vidū lielu popularitāti iemantojuši sociālajā tīklā "TikTok" publicētie aicinājumi piedalīties sestdienas demonstrācijās, kā arī video, kuros redzams, kā skolēni savās klasēs noņem Putina portretus un to vietā uzstāda Navaļnija portretus, vēsta Krievijas mediji.

Krievijas Izglītības ministrija skubina vecākus "pasargāt" bērnus no sestdienas pasākumiem, skaidrojot, ka "nevienam nav tiesību ievilkt jaunatni dažādās politiskās akcijās un provokācijās".

Navaļnija sabiedrotie aicina atbalstītājus nezaudēt drosmi un piedalīties sestdienas akcijās. Maskavā akcijā solījusi piedalīties Navaļnija sieva Jūlija.

"Nebīstaties! Atstājiet to Kremlim. Mums ir taisnība, un mums ir vairākums," sociālajā tīklā "Facebook" mudināja Soboļa.

Desmitiem Krievijā pazīstamu cilvēku, arī aktieri, mūziķi, žurnālisti, rakstnieki, sportisti un populāri blogeri, pauduši atbalstu Navaļnijam, daži arī solījuši piedalīties demonstrācijās.

Jau ziņots, ka Navaļnijs svētdien tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Krievijas Federālais sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidro ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus.

Dienests tiesā pieprasījis Navaļnijam piespriesto trīsarpus gadu nosacīto cietumsodu nomainīt pret reālu ieslodzījumu.

Maskavas Himku tiesa pirmdien Navaļniju apcietināja uz 30 dienām līdz 15.februārim.