foto: AP/Scanpix
Viņa nevalkā aizsargtērpu, lai nenobiedētu vietējos. Kā ir būt ārstam Ukrainas lauku nostūrī
Ārste Viktorija Mahniča pārbauda Covid-19 pacientu
Pasaulē
2021. gada 15. janvāris, 05:44

Viņa nevalkā aizsargtērpu, lai nenobiedētu vietējos. Kā ir būt ārstam Ukrainas lauku nostūrī

Jauns.lv

Ārstei Viktorijai Mahničai pandēmijas laiks ir izaicinājumiem pilns. Viņa ārstē pacientus vairākos ciematos, kas atrodas Karpatu kalnos Ukrainas rietumos, raksta ziņu aģentūra "The Associated Press".

Ukrainā, kur dzīvo vairāk nekā 40 miljoni iedzīvotāju, reģistrēts vairāk nekā 1,1 miljons Covid-19 gadījumu. Ar infekciju miruši vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku. Mahniča baidās, ka pēc aizvadītajām brīvdienām, kuru laikā pareizticīgie svinēja Ziemassvētkus, saslimšanas gadījumu skaits pieaugs.

Ukraina pagājušās nedēļas beigās ieviesusi stingrus ierobežojumus, tomēr daudzi medicīnas darbinieki uzskata, ka šis solis sperts pārāk vēlu.

Ārstes Viktorijas Mahničas ikdiena Covid-19 pandēmijas laikā Karpatos

Ārstei Viktorijai Mahničai pandēmijas laiks ir izaicinājumiem pilns. Viņa ārstē pacientus vairākos ciematos, kas atrodas Karpatu kalnos Ukrainas rietumos, raksta ...

gallery icon

Svētku laikā Ukrainas pilsētās pulcējās cilvēku pūļi, tūkstoši pagājušajā ceturtdienā devās uz Ziemassvētku dievkalpojumiem, neuztraucoties par infekcijas risku, neievērojot sociālo distancēšanos un nenēsājot sejas maskas.

"Ja ierobežojumi būtu noteikti pirms brīvdienām, tiem būtu pozitīva ietekme," spriež ārste, piebilstot, ka brīvdienas ievērojami paplašināja sociālos kontaktus. "Redzēsim, kas notiks pēc brīvdienām."

Simtiem ticīgo bez maskām apmeklēja Iltsi ciema baznīcu, skūpstīja ikonas un priestera krustu.

Arī Mahniča apmeklēja dievkalpojumu, un citi dievlūdzēji viņu piespieduši novilkt masku, "lai neatgādinātu apkārtējiem par infekciju".

Ukraina līdz 25.janvārim slēgusi skolas un izklaides vietas, bet vairāki reģioni no ierobežojumiem atteikušies. Piemēram, Ternopiļas un Čerkasu pilsētu mēri paziņojuši, ka viņu pārvaldībā pilsētas ierobežojumus neievēros. Katrā no šīm vietām dzīvo vairāk nekā 200 000 iedzīvotāju.

Mahničai trīs ciematos ir jāaprūpē 2030 pacienti, bet viņa nenorādīja, cik daudziem no viņiem konstatēta saslimšana ar Covid-19.

foto: AP/Scanpix
Ārste Viktorija Mahniča

"Es dažreiz krītu panikā, tomēr cenšos savākties un pieturēties pie veselā saprāta," stāsta ārste. Viņa pauda nožēlu par valsts veselības aprūpes sistēmu, kas joprojām ir nepietiekami finansēta.

Pie pacientiem Mahniču dažreiz ar mašīnu aizved vīrs, citos gadījumos viņa brauc ar riteni vai zirga pajūgā. Apmeklējot koronavīrusa slimniekus, viņa nenēsā pilnu aizsargekipējumu, jo negrib nobaidīt vietējos.

"Kad pirmo reizi ieradāmies pie pacienta pilnā aizsargtērpā, vietējie mūs gandrīz piekāva," viņa atceras. 

foto: AP/Scanpix
Viktorija Mahniča dodas pie pacienta zirga pajūgā

Viņa un citi ārsti liek lielas cerības uz vakcīnu. Ukraina plašāku vakcināciju plāno izvērst martā. "Man nav ne laika, ne enerģijas," bezspēcīga ir Mahniča, kura bez pārtraukuma strādā dienu un nakti. "Mana ģimene mani praktiski neredz."

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien aicinājis Eiropas Savienību (ES) palīdzēt sagādāt vakcīnas pret jauno koronavīrusu. Zelenskis centies atvairīt kritiku par to, ka Ukrainai vēl nav izdevies nodrošināt Rietumos izstrādātās vakcīnas.

"Ir ārkārtīgi svarīgi dabūt vakcīnas," pēc sarunām ar Moldovas jauno prezidenti Maiju Sandu paziņoja Zelenskis.

Viņš sacīja, ka jautājumos, kas saistīti ar vakcīnu iegādi un piegādi, ES jāpievērš papildu uzmanība tādām valstīm kā Ukraina un Moldova, kas cenšas veidot ciešākas attiecības ar Briseli.