Pasaulē
2021. gada 7. janvāris, 23:47

"Bellingcat" veic izmeklēšanu par Krievijas aktīvistu iespējamo saindēšanu

Jauns.lv / LETA

Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" veic izmeklēšanu par vairāku Krievijā pazīstamu aktīvistu un sabiedrisko darbinieku iespējamo saindēšanu, telekanāla "Doždj" ēterā pavēstīja žurnālists Hristo Grozevs.

Tiek veikta izmeklēšana, vai šajos notikumos, kad, iespējams, notikusi indēšana, iesaistīta tā pati Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) darbinieku grupa, kas organizēja opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanu pērn augustā Sibīrijas pilsētā Tomskā.

Jautājums par to, vai vēl kāds Krievijas sabiedriskais darbinieks varēja kļūt par indēšanas upuri, aktualizējās pēc tam, kad Grozevs bija publicējis datus par Navaļnija indēšanā iesaistītās FDD grupas cilvēku pārvietošanos Krievijā.

Sociālo tīklu lietotāji pamanījuši, ka FDD darbinieku viesošanās sakrīt ar laiku, kad no dzīves neskaidros apstākļos aizgājuši Kaukāza aktīvisti Timurs Kuaševs un Ruslans Magomedragimovs.

Ir vairākas sakritības, un ar to izpēti šobrīd nodarbojās "Bellingcat", sacīja Grozevs. Viena no šādām sakritībām ir Kuaševa nāve Naļčikā 2014.gadā.

"Jau veidojas attēls, ka šiem indētājiem bija operācija Ziemeļkaukāzā, un tās gaitā viņi dzinās pēc žurnālistiem un, iespējams, nogalināja cilvēktiesību aizstāvjus un žurnālistus."

Izmeklēšanas kontekstā viņš pieminēja vēl divus cilvēkus - sabiedrisko aktīvistu Vladimiru Kara-Murzu jaunāko un politiķi Ņikitu Isajevu.

Kara-Murza tika hospitalizēts 2017.gada februārī un pēc tam ilgi ārstējās. Aktīvists uzskata, ka viņš ticis saindēts.

Isajevs nomira 2019.gada novembrī vilcienā Tambova-Maskava. Par viņa nāves iemeslu tika atzīts infarkts.

"Tiem visiem ir zināmi sakritību elementi, kam nepieciešama papildu izpēte," sacīja Grozevs.

Viens no FDD darbiniekiem, kas piedalījās Navaļnija izsekošanā, bija Naļčikā laikā, kad tur nomira žurnālists, cilvēktiesību aktīvists un partijas "Jabloko" biedrs Timurs Kuaševs, pamanījis kāds sociālo tīklu lietotājs.

Kuaševs tika atrasts miris 2014.gada 1.augustā. Viņam bija 27 gadi. Zem kreisās acs viņam bija zilums, bet kreisās paduses rajonā - adatas dūriena pēdas.

Nekādu iekšējo traumu nebija, un eksperti pieļāva, ka viņš noindēts ar kādu nezināmu vielu.

Tomēr par viņa nāves oficiālo iemeslu tika atzīta akūta koronārā nepietiekamība, kas izraisījusies uz nezināmas infekcijas fona.

Mirušā vecāki, draugi un kolēģi šo secinājumu apstrīd un uzstāj, ka Kuaševs tika nogalināts.

2018.gadā viņi vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā.