foto: AFP/Scanpix
ASV par Irānas pastiprināto urāna bagātināšanu: skaidrs mēģinājums palielināt savu nukleārās izspiešanas kampaņu
Automašīna pamet Fardo pazemes kodolobjektu.
Pasaulē
2021. gada 5. janvāris, 10:11

ASV par Irānas pastiprināto urāna bagātināšanu: skaidrs mēģinājums palielināt savu nukleārās izspiešanas kampaņu

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pirmdien nosodīja Irānas sākto urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim, nosaucot to par "nukleāru izspiešanu".

"Irānas urāna bagātināšana līdz 20% līmenim Fardo ir skaidrs mēģinājums palielināt savu nukleārās izspiešanas kampaņu, mēģinājums, kas turpinās būt neveiksmīgs," paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre.

"Mēs esam pārliecināti, ka Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) novēros un ziņos par jebkurām jaunām Irānas nukleārām aktivitātēm," sacīja Valsts departamenta preses sekretāre.

foto: AFP/Scanpix
Automašīna pamet Fardo pazemes kodolobjektu.

IAEA apstiprināja, ka Irāna ir sākusi urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim Fardo pazemes kodolobjektā uz dienvidiem no Teherānas, krietni pārsniedzot 3,67% atzīmi, kas noteikta 2015.gada kodolpaktā.

2015.gada kodolpakts paredz, ka Irāna ierobežos savu kodolprogrammu un bagātinās urānu līdz zemam līmenim, kas ir derīgs vienīgi civiliem mērķiem, apmaiņā pret starptautisko sankciju atcelšanu. Kodolieročiem vajadzīgs līdz 90% līmenim bagātināts urāns.

Tā kā ASV prezidents Donalds Tramps vienpusējā kārtā ir izstājies no vienošanās un noteicis Irānai ekonomiskās sankcijas, Irāna uzskata, ka arī tai vairs nav pienākuma ievērot vienošanās nosacījumus. Kopš tā laika Irāna ierobežojumus pārkāpusi vairākas reizes.

Eiropas Savienība (ES) pirmdien brīdināja, ka Irānas lēmums sākt urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim ir "būtiska novirzīšanās" no saistībām, kādas Teherānai ir atbilstoši 2015.gada kodolpaktam.