foto: AFP/Scanpix
Runājusi pa telefonu, un saruna piepeši aprāvusies: zemes nogruvumā Norvēģijā pazudusi arī Lietuvas pilsone
Nogruvums Askā, apmēram 25 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Oslo, naktī uz trešdienu aizrāva līdzi vairākas mājas
Pasaulē
2021. gada 2. janvāris, 18:00

Runājusi pa telefonu, un saruna piepeši aprāvusies: zemes nogruvumā Norvēģijā pazudusi arī Lietuvas pilsone

Jauns.lv / LETA

Norvēģijas glābšanas dienesti, kas turpina meklēt postošajā zemes nogruvumā pazudušos Askas pilsētiņas iedzīvotājus, atraduši trīs bojāgājušos, kas vēl nav identificēti, bet par pazudušiem tiek uzskatīti vēl septiņi cilvēki.

Kā ziņu aģentūrai BNS sestdien apliecinājusi Lietuvas Ārlietu ministrija, viņu skaitā ir arī Lietuvas pilsone Rasa Lasinskiene.

Norvēģijas policija noskaņota turpināt meklēšanu, lai gan zviedru speciālistu komanda, kas palīdzēja kaimiņiem, jau devusies mājup. Kā sestdien preses konferencē paziņojusi policijas pārstāve, cerība atrast izdzīvojušos nav zudusi - ja vien nogruvuma sagrauto māju iekšpusē saglabājies gaiss elpošanai, cilvēki tur vēl varētu būt dzīvi.

Nogruvums Jerdrumas pašvaldības administratīvajā centrā Askā, apmēram 25 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Oslo, naktī uz trešdienu aizrāva līdzi vairākas mājas, vēl citas palikušas tieši kraujas malā vai daļēji nokarājas pāri tai.

foto: VIA REUTERS
Nogruvums Askā, apmēram 25 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Oslo, naktī uz trešdienu aizrāva līdzi vairākas mājas

Tur izveidojusies dziļa, 700 metrus gara un 300 metrus plata grava ar stāvām malām. Visā Jerdrumas pašvaldībā no mājām evakuēti vairāk nekā tūkstoš cilvēki, jo pastāv jaunu nogruvumu iespējamība, tādēļ savas mājas varētu nākties pamest vēl pusotram tūkstotim cilvēku.

Nelaimes vietu apsekoja ģeologi, sākotnēji tika uzskatīts, ka šajos apstākļos sūtīt glābējus meklēt pazudušos ir pārāk bīstami, un divas dienas nelaimes vieta tika pārlūkota tikai no gaisa ar helikopteriem un droniem.

Piektdien policija atzina, ka vienā vai divās mājās var mēģināt nokļūt. Glābēji devās lejup bīstamajā zonā, lai sasniegtu vienu no mājām, klājot citu aiz citas koši oranžas putupolistirola plāksnes, jo bažas par jauniem nogruvumiem liedz viņiem izmantot tehniku, turklāt ziemā dienas ir īsas un tumsa iestājas agri. 

foto: AFP/Scanpix
Piemiņas sveces

Piektdien dienas vidū tika atrasts viens bojāgājušais. Vēl pirms tam ar helikopteru no drupām izglābts suns, dalmācietis, kas atrasts dzīvs. Otrs bojāgājušais atrasts sestdien, un dažas stundas vēlāk atrasts arī trešais upuris.

Meklēšana turpinās, nelaimes vietā dežurē neatliekamās palīdzības mašīnas un helikopters, turpinās arī teritorijas pārmeklēšana no gaisa, izmantojot termovizorus.

Precīzi nogruvuma cēloņi nav zināmi, bet šim Norvēģijas apvidum raksturīgas nestabilas gruntis, ko viegli var atmiekšķēt pārmērīgs nokrišņu daudzums, tādēļ varas iestādes jau 2005.gadā brīdināja necelt tur dzīvojamās ēkas, taču šis ieteikums acīmredzot nav ņemts vērā.

Norvēģijas policija publiskojusi pazudušo sarakstu, kurā ir arī divus un 13 gadus veci bērni, kā arī 49 gadus vecā Lietuvas pilsone Rasa Lasinskiene. Zināms, ka viņa pirms došanās uz darbu izvedusi pastaigāties suni un runājusi pa telefonu ar vīru, taču saruna pēkšņi aprāvusies, kā drīz pēc nelaimes vēstīja laikraksts "Aftenposten", atsaucoties uz Lasinskienes dēla stāstīto.