foto: EPA/Scanpix
FOTO: tūkstošiem kravas auto iestrēguši pie Duvras ostas. Šoferu pacietība sāk izsīkt
Rinda uz iebraukšanu Duvras ostā
Pasaulē
2020. gada 23. decembris, 19:45

FOTO: tūkstošiem kravas auto iestrēguši pie Duvras ostas. Šoferu pacietība sāk izsīkt

Jauns.lv

Pēc tam, kad Francija svētdien nolēma slēgt robežas ar Apvienoto Karalisti, darbs apstājies vairākiem tūkstošiem kravas automobiļu vadītāju, kuriem bija jādodas uz Franciju, šķērsojot Duvras šaurumu.

Šoferu ērtībām Manstonas starptautiskās lidostas autostāvvietā tika izveidota pagaidu kravas automašīnu novietne, un šobrīd tur uz ieceļošanu Francijā gaida vairāk nekā 3800 fūru.

Haoss Lielbritānijā - tūkstošiem kravas automašīnu gaida iespēju izbraukt no valsts

Pēc tam kad Francija svētdien nolēma slēgt robežas ar Apvienoto Karalisti, darbs apstājies vairākiem tūkstošiem kravas automobiļu vadītājiem, kuriem bija ...

gallery icon

Trešdien atjaunota gaisa, jūras un dzelzceļa satiksme starp Franciju un Lielbritāniju, ar nosacījumu, ka ieceļojošajai personai jāspēj uzrādīt negatīvs Covid-19 testa rezultāts, kas nav vecāks par 72 stundām.

Ātros Covid-19 testus vadītājiem veikt palīdz arī Lielbritānijas armija, tomēr lielo sastrēgumu dēļ kavējas to piegāde, un testa veikšana katram šoferim aizņem daudz laika.

Ilgā gaidīšana saniknojusi nīkstošos kravas automašīnu vadītājus, kuri sākuši pie Duvras ostas konfliktēt ar likumsargiem. Viens vīrietis pēc konflikta apcietināts.

foto: AP/Scanpix
Šoferi sākuši konfliktēt ar likumsargiem

Lai gan satiksme uz Franciju atjaunota, iebraukšana Duvras ostā joprojām ir slēgta, un to bloķē policistu rinda. Likumsargi paziņojuši, ka neielaidīs ostā transportlīdzekļus, līdz sabraukušie "protestētāji" - vairāki desmiti autovadītāju - neatbrīvos vietu pirms iebraukšanas ostā. Trešdienas rītā Francijā no Lielbritānijas ieradušās tikai divas kravas automašīnas.

Tomēr autovadītāji uzstāj, ka netaisās izkustēties, jo negrib nokļūt rindas beigās. 

"Mēs esam ļoti noguruši. Mēs dzīvojam automašīnās, mums nav daudz pārtikas, nav naudas," BBC sacīja viens autovadītājs. "Policija pirms trim dienām mums paziņoja, ka testēšana drīz sāksies, taču viņi nezina, kad, un tāpēc cilvēki protestē," sacīja kāds cits. "Mēs vienkārši vēlamies veikt pārbaudi un taisnā ceļā doties mājās."

Ja veiktais Covid-19 tests izrādās pozitīvs, šoferim tiek nodrošināta droša apmešanās vieta netālu, kur pašizolēties.

foto: AFP/Scanpix
Vadītājs no Turcijas rūpē sev brokastis

Autopārvadātāju asociācijas pārstāvis Rods Makenzijs stāsta, ka autovadītājiem sniegtā informācija bijusi ļoti skopa, jo šoferi devušies uz ostu, domājot, ka robežas būs vaļā. "Viņi ir noguruši, neapmierināti un izmisīgi vēlas nokļūt mājās līdz Ziemassvētkiem," viņš teica.

Pārtikas nodrošinājums, tualetes un mazgāšanas iespējas ir "nepietiekamas". Šoferi nevar pamest savas automašīnas, jo baidās zaudēt vietu rindā uz iebraukšanu ostā.

Ierasti Ziemassvētkos starp Duvru Lielbritānijā un Kalē Francijā dienā ceļo apmēram 10 000 kravas automašīnu.

Jauns.lv jau ziņoja, ka jauna koronavīrusa paveida konstatēšana Lielbritānijā laikā, kad daudzviet pasaulē sākusies masveida vakcinācija pret Covid-19, izraisīja globālu paniku, vairākām valstīm, tostarp Latvijai, atceļot pasažieru pārvadājumus uz Lielbritāniju.