foto: Vida Press
Vatikāns pasauli šokē ar "dēmonisku" Kristus piedzimšanas ainu. Neizpratnē arī Latvijas teologi
Šogad “Betlēmes silīte” Vatikāna galvenajā laukumā atgādina ainu no fantastiskā seriāla “Zvaigžņu kari”.
Pasaulē
2020. gada 17. decembris, 06:18

Vatikāns pasauli šokē ar "dēmonisku" Kristus piedzimšanas ainu. Neizpratnē arī Latvijas teologi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Katru gadu pirms Ziemassvētkiem katoļu citadelē Vatikānā, Svētā Pētera laukumā, izveido Kristus piedzimšanas ainu, ko vairums tradicionālo kristiešu asociē ar idillisku “Betlēmes silīti” – kūtī uz tikko jaundzimušo Jēzus bērniņu noraugās Jāzeps un Marija, līdzās – aitiņas un siena gubas. Tomēr šogad Vatikāns visus pārsteidzis ar vēl kaut ko nebijušu, ko daudzi uzskata par zaimojošu, dēmonisku un pagānisku “mākslas darbu”. Jēzus pasaulē nāk it kā citplanētiešu un “Zvaigžņu karu” personāžu ielenkumā.

Vatikāns pasauli šokē ar dēmonisku “Zvaigžņu karu” Betlēmes silīti

Katru gadu pirms Ziemassvētkiem katoļu citadelē – Vatikānā, Svētā Pētera laukumā, izveido Kristus piedzimšanas ainu, ko vairums tradicionālo kristiešu asociē ...

gallery icon
10

Neizpratni par dīvaino instalāciju sociālajos tīklos pauž arī Latvijas teologi un garīdznieki. Tikmēr laikmetīgās mākslas kategorijās domājošie par Betlēmes kūtiņas instalāciju ir sajūsmā. Te jāpiebilst, ka šie Kristus piedzimšanas ainas “liecinieki” nav radīti nesen, bet gan apmēram pirms pusgadsimta Itālijas māla mākslas centra Kastelli mākslas skolā. Vatikāna Radio latviešu redakcija informē:

“11. decembra pēcpusdienā Svētā Pētera laukumā notika Ziemassvētku egles iedegšanas un "Betlēmes silītes" atklāšanas ceremonija. Ziemassvētku notikuma atveidojumā redzamas vairākas liela izmēra keramikas figūras”. Šīs figūras darinājuši Itālijas Abruco apgabala Kastelli mākslas skolas audzēkņi no 1965. līdz 1975. gadam un izceļas ar savu neierasto izskatu.

ASV telesabiedrības CNN ziņu portāls raksta: “Kristus piedzimšanas aina tika izsmieta. Jēzus, Marija un Jāzeps parasti neparādās līdzās astronautiem vai Dārtam Veideram (“Zvaigžņu karu” personāžs - Anakins Debesgājējs) līdzīgām figūrām, ar ko Vatikāns ir satraucis daudzus katoļus

"Pāvests Francisks piektdien atklāja ainu, kurā attēlotas vairākas dabiska izmēra keramikas figūras, daudzi cilvēki ir pauduši savu noraidījumu par tās neparasto izskatu," raksta CNN. Viena no figūrām starp vēsturiskajiem Bībeles personāžiem tik tiešām ir astronauts.

Mikroblogošanas vietnes “Twitter” lietotājs Joaquín jautā: “Tā ir Vatikāna silīte. Es nezinu, vai tas ir veltījums Zvaigžņu kariem, dažiem citplanētiešiem vai cilvēkam”.

Ietekmīgais katoļu laikraksts “Catholic Herald” raksta, ka šāda Jēzus Kristus dzimšanas aina ir “komiski šausmīga”: daži “cilvēki to sauc par dēmonisku, pagānisku un elkdievīgu”. “Catholic Herald” redaktors, vēsturnieks šo “Betlēmes silīti” sauc par “absolūti šausminošo”.

Savukārt mākslas vēsturniece Elizabete Leva intervijā jezuītu izdevumam “America Magazine” teikusi: “Katoļu baznīcai ir neticamas skaistuma tradīcijas, un tomēr tagad mēs esam parādījuši kaut ko tādu, kas liek cilvēkiem izsmiet Jēzu”.

Oficiālais Vatikāns šādas neparastās Betlēmes silītes ainas izveidošanu galvenajā katoļu laukumā pagaidām nav komentējis, vien norādot: “Abruco apgabals ir cietis divas spēcīgas zemestrīces: 2006. un 2017. gadā. Kastelli ir viens no svarīgākajiem māla mākslas centriem ne tikai Itālijā, bet arī Eiropā. “Betlēmes silīti” veidojusi Mākslas institūta “F.A. Grue” studentu un profesoru grupa. Tā ir valsts mākslas skola, kas specializējas grafiskajā dizainā, bet laikā no 1965. līdz 1975. gadam pievērsās Kristus dzimšanas tēmai. Svētā Pētera laukumā izstādīta tikai neliela daļa no 54 figūru kolekcijas”.

Savu neizpratni par dīvaino Vatikāna instalāciju pauž arī daļa Latvijas teologu un mācītāju:

Latvijas Kristīgās akadēmijas pasniedzējs Guntis Dišlers: “"Jēzus piedzimšana Grotā", kā to redz Vatikāns 2020, instalācija "sagādā prieku" utt.".

Teologs Egils Rutkovskis: “Dievs visu redz! Vatikāns palicis bez Gaismas!”

Ogres un Suntažu luterāņu draudžu mācītājs Mārtiņš Kalējs bilst, ka ar šo instalāciju Vatikāns varbūt ir arī palicis bez Gaismas, “bet ne visa Romas Katoļu Baznīca. Neizdarīsim aplamus secinājumus pāris instalāciju dēļ”.

Latvijas Kristīgās akadēmijas rektore Skaidrīte Gūtmane: “Baisi! Sholastika konsekvencēs!”

Šis nav pirmais gads, kad Vatikāns izvēlas netradicionālu Betlēmes silītes ainas attēlojumu. 2018. gadā Kristus dzimšanas diena tika veidota no vairāk nekā 700 tonnām smilšu, lai izveidotu 16 metrus platu un 5 metrus garu Kristus dzimšanas skulptūru, kuras platība bija 25 kvadrātmetri. Katru gadu Vatikāns Svētā Pētera laukumā izliek citu Dieva Dēla dzimšanas ainu.

foto: Vida Press
Šogad “Betlēmes silīte” Vatikāna galvenajā laukumā atgādina ainu no fantastiskā seriāla “Zvaigžņu kari”.

Parasti Vatikāna "Betlēmes silīte: ir galvenais tūristu galamērķis, tikai ne šogad, jo to nepieļauj Covid-19 ierobežojumi. Tā kā atliek vien ar šo mākslas darbu iepazīties neklātienē – virtuālajā pasaulē un interneta tiešraidēs.