foto: ZUMAPRESS.com
Spānija nodrošinās Covid-19 vakcīnas bez maksas, vispirms - riska grupām
Plāns paredz līdz nākamā gada martam vakcinēt apmēram 2,5 miljonus cilvēku.
Pasaulē
2020. gada 25. novembris, 07:12

Spānija nodrošinās Covid-19 vakcīnas bez maksas, vispirms - riska grupām

Jauns.lv / LETA

Spānijā vakcinēšanās pret jauno koronavīrusu būs brīvprātīga un bez maksas, un tā vispirms tiks nodrošināta riska grupām, paredz valdības vakcinācijas plāns, ar kuru otrdien iepazīstināja veselības ministrs Salvadors Ilja.

Tikko nacionālā zāļu pārvalde apstiprinās vakcīnu, uzreiz varēs sākt vakcināciju, un tas varētu notikt janvārī, valdības sēdes laikā sacīja ministrs.

Vispirms ir paredzēts vakcinēt veco ļaužu aprūpes namu iemītniekus un to personālu. Nākamais solis būs slimnieku kopēju vakcinēšana slimnīcās, un pēc tam tiks vakcinēti arī pārējie medicīnas darbinieki.

foto: ZUMAPRESS.com
Plāns paredz līdz nākamā gada martam vakcinēt apmēram 2,5 miljonus cilvēku.

Plāns paredz līdz nākamā gada martam vakcinēt apmēram 2,5 miljonus cilvēku. Tajā arī noteiktas 18 grupas, kurām būtu prioritāte vakcinācijā līdz jūlijam, bet Ilja sīkāk neprecizēja šīs grupas.

Nosakot, kurus jāvakcinē vispirms, valdība pamatoja savu lēmumu ar risku, ka šis cilvēks varētu nomirt no Covid-19, ar ekspozīcijas līmeni uz jauno koronavīrusu, ar iespējamas inficēšanās sociālo un ekonomisko ietekmi, un ar risku inficēt citus.

Premjerministrs Pedro Sančess svētdien paziņoja, ka vakcinācija tiks nodrošināta 13 000 veselības centros visā valstī.

Spānija ar 47 miljoniem iedzīvotāju ir starp pandēmijas vissmagāk skartajām Rietumeiropas valstīm. Tajā līdz šim reģistrēti 1,6 miljoni inficēšanās gadījumu un apmēram 43 100 nāves gadījumu.