foto: Ekrānuzņēmums
Viesuļvētra "Iota" gandrīz pilnībā iznīcinājusi Kolumbijas salas infrastruktūru
Sanandresas krasta līnija un viesuļvētras radītie postījumi.
Pasaulē
2020. gada 17. novembris, 14:35

Viesuļvētra "Iota" gandrīz pilnībā iznīcinājusi Kolumbijas salas infrastruktūru

Jauns.lv

Karību jūras dienvidrietumos izveidojusies viesuļvētra „Iota”, kas skāra Kolumbijai piederošos Sanandresas un Providensijas departamentus. Vētra gandrīz pilnībā iznīcinājusi Providensijas salas infrastruktūru, vēsta valsts prezidents Ivans Duke.

Savas video uzrunas laikā, kuru translēja „Twitter”, Ivans Duke paziņoja, ka veicis telefonsarunu ar salas mēru Horhe Norberto Gari Hukeru, kurš atklājis, ka infrastruktūra izpostīta 98% apmērā.

Uz šo brīdi zināms, ka viesuļvētra prasījusi vienu upuri.

foto: Ekrānuzņēmums
Sanandresas krasta līnija un viesuļvētras radītie postījumi.

Sociālajos tīklos ievietots dramatisks video no Sanandresas salas. Tajā redzami milzīgi viļņi, kas ar lielu spēku triecas krastā, laužot asfaltu un applūdinot ceļus. Redzami daudzi postījumi, ko salai nodarījusi viesuļvētra „Iota”.

Varas iestādes uz skarto rajonu nosūtījušas kuģi ar humāno palīdzību. Kartāgena, kur atrodas prezidents, izvietots operatīvais štābs. Duke apgalvo, ka reģions saņems visaptverošu palīdzību.

Viesuļvētra „Iota” ir pirmā, kura šogad sasniegusi maksimālo - 5.kategoriju.

ASV Nacionālā viesuļvētru centra (NHC) sinoptiķi brīdināja par "katastrofāliem vējiem, dzīvību apdraudošiem vētras viļņiem un vētras lietavām (..) Centrālamerikā".

Vētras vēju maksimālais stiprums bija 260 kilometri stundā (72 metri sekundē).

NHC brīdināja, ka 5.kategorijas viesuļvētras var sagraut daudzas mājas un izpostīt elektroapgādi, un ka skartā rajona lielākā daļa var būt "neapdzīvojama nedēļām vai mēnešiem ilgi".

Šajā pašā rajonā novembra sākumā sauszemi sasniedza 4.kategorijas viesuļvētra "Eta", kas vēlāk reducējās par tropisku vētru. "Eta" izraisīja plašus plūdus un zemes nogruvumus, kuros gāja bojā ap 200 cilvēku.

2020.gada Atlantijas viesuļvētru sezonā ir vislielākais vārdos nosauktu vētru skaits - 30. No tām 13 ir kļuvušas par viesuļvētrām.