Pasaulē
2020. gada 3. novembris, 05:02

No "Titānika" plāno izcelt vērtīgu vēstures liecību. Daudzi iebilst - vai tas ir ētiski pret mirušajiem?

Jauns.lv

ASV kompānijai "RMS Titanic Inc" kopš 1993. gada pieder ekskluzīva iespēja izcelt no okeāna dzīlēm lietas, kuras saglabājušās uz nogrimušā "Titānika" klāja. Šoreiz firma vēlas savā īpašumā iegūt "Marconi" telegrāfu, no kura katastrofas brīdī tika raidīts SOS signāls. Pret šādiem plāniem gan strikti iebilst ASV valdība, vēsta BBC.

Kuģa "Titāniks" katastrofa 1912. gada aprīlī

gallery icon
14

Uzņēmumā skaidro, ka ierīci nepieciešms izcelt no jūras gultnes, lai saglabātu atmiņas par katastrofu. Telegrāfs atrodas trīs blakusesošās un savienotās istabās, kas atrodas uz kuģa augšējā klāja. ASV valdība gan uzskata, ka "Titānika" korpusu atvērt nedrīkst, jo tiktu aizskartas bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Saskaņā ar kompānijas juridisko statusu, katrai ekspedīcijai nepieciešama tiesiska atļauja. Tāpat "RMS Titanic Inc" nav tiesību atvērt lainera apšuvumu. Šā gada sākumā kompānija paziņoja, ka plāno no "Titānika" izcelt raidītāju, un lūdza tiesas atļauju.

foto: REUTERS/SCANPIX
"Titānika" glābšanas veste izsoļu namā Ņujorkā 2008. gadā.

Pieprasījuma dokumentos norādīts, ka kuģa korpuss ir bojāts un tā atvēršana kopumā nenodarīs tam kaitējumu. Tiesa to atļāva. Lēmumus par "Titānika" likteni jau vairāk nekā desmit gadus pieņem tiesnese Rebeka Smita. Tomēr šoreiz lietā iesaistījās ASV valdība un jūnijā iesniedza apelāciju.

Valsts nolīgtie juristi apgalvo, ka "Titānika" atvēršana lauzīs starptautisku vienošanos, kurā teikts, ka kuģa vraks tiek uzskatīts par memoriālu bojāgājušajiem un tām ir starptautiska nozīme.

Starptautiskā vienošanās paredz, ka ekspedīcijas darbi nedrīkst radīt kaitējumu kuģa vrakam. Tiesnese Smita to ņēma vērā savā spriedumā. Viņa uzskatīja, ka plāns atbilst vienošanās noteikumiem.

foto: scanpix
"Titānika" artefakti.

Tikmēr valdības nolīgtie juristi uzskata, ka pirms apšuvuma atvēršanas kompānijai jāsaņem tirdzniecības ministrijas atļauja. To paredz arī 2017. gadā ASV pieņemts likums. Ja tā lems arī tiesa, ekspedīciju, iespējams, nāksies saskaņot starptautiski. Oficiāla pozīcija ir Lielbritānijai, kas arī parakstījusi vienošanos.

Valsts ieinteresēta tajā, lai saglabātu "Titānika" atlūzas tās sākotnējā veidolā. Nu jau bijusī Lielbritānijas transporta ministra vietniece Nusrata Gani braucienā uz Belfāstu šā gada janvārī paziņoja, ka Apvienotā Karaliste kopā ar citām Ziemeļatlantijas valstīm ir apņēmusies pieņemt papildus mērus "Titānika" aizsardzībai.

foto: Mary Evans Picture Library/ONSLO/Scanpix
Jūrnieka Džordža Alfrēda Mora personīgās mantas.

Nogrimušā "Titānika" vraks tika atrasts 1985. gadā. Vienā no pirmajām ekspedīcijām, 1987. gadā, no kuģa izdevās izcelt 1800 priekšmetus vairāk nekā 50 miljonu dolāru vērtībā. "RMS Titanic Inc" īpašumā ir vismaz divi tūkstoši "Titānika" artefaktu. Kāpņu fragmenti, glābšanas vestes, sudraba darinājumi, zelta monētas, pasažieru personīgās mantas un citi priekšmeti tiek izstādīti muzejos visā pasaulē.

Pastāvīgas ekspozīcijas apskatāmas Lasvegasā un Ņujorkā. Tomēr "Marconi" raidītājs kļūtu par īstu kolekcijas dārgumu. Tas tiek uzskatīts par lielu kultūras vērtību, uzskata "RMS Titanic Inc". Kruīza laikā tā operatori Džeks Filips un viņa asistents Harolds Braids regulāri nodeva pasažieru ziņojumus sauszemei un citiem kuģiem.

foto: PA Wire/Press Association Images/Scanpix
"Titānika" mūzikas grupas līdera (Wallace Hartley) vijole.

Šīs telegrammas ir saglabājušās līdz pat šodienai. Vienā no tām teikts: "Slimo nav, viss labi. Informējiet visus, kuri interesējas par pokeru", bet citā - "Lielisks ceļojums, brīnišķīgs kuģis". Ar telegrāfa palīdzību kuģis saņēma jaunākās ziņas. Katastrofas naktī no "Titānika" netālu esošais britu kuģis "Californian" centās brīdināt tā komandu par aisbergiem, bet Filips bija pārlieku aizņemts ar pasažieru ziņu nosūtīšanu. 

foto: akg-images/SCANPIX

To, ka "Titānika" korpuss, kurā atrodas raidītājs, mūsdienās ātri sabrūk, pagājušajā gadā apliecināja neatkarīgu ekspertu komanda. Tiesnese Rebeka Smita šā gada maijā nostājās kompānijas pusē, paziņojot, ka artefaktiem no "Titānika" ir jābūt pieejamiem sabiedrībai.

foto: BEHAR ANTHONY/SIPA/Scanpix
Veste, ko valkāja 3. klases pasažieris.

"RMS Titanic Inc" prezidents Bretons Hančeks norāda, ka kompānijas oponenti cenšas manipulēt ar emocijām. Kompānijas padomnieks, okeanogrāfs Dāvids Gallo uzskata, ka līķi kuģa iekšienē, visticamāk, vairs nav saglabājušies. Cilvēku miesu simts gadu laikā visdrīzāk apēdušas zivis un citi jūras dzīvnieki, bet kaulus varētu būt aizskalojušas straumes.

Tomēr citi zinātnieki tam nepiekrīt. "Kuģa korpusa iekšiene, sevišķi nebojātā priekšējā daļa, pat ja tā ir applūdusi ar ūdeni, var nebūt pakļauta ārējai videi," oktobra vidū paziņoja ASV Nacionālā okeāna un atmosfēras pētījumu pārvalde.

foto: AP/Scanpix
Uz "Titānika" klāja uziets briljanta un safīra gredzens.

"Titānika" traģēdijā gāja bojā vairāk nekā 1500 cilvēku, kuri tostarp atradās arī izolētās istabās, kur nav temperatūras, spiediena svārstību un straumju, tāpēc ķermeņi varētu saglabāties gadsimtiem ilgi, uzskata eksperti. Tomēr Bretons Hančeks uzskata, ka korpuss brūk kopā, un ekspedīciju nedrīkst atlikt, citādi daudzi svarīgi priekšmeti var tikt zaudēti uz visiem laikiem.

Īpaši tas attiecas uz raidītāju: "Raidītājs ir vienīgais objekts, kas nākamajām paaudzēm var pastāstīt par pasažieru dzīvi." Iepriekš "RMS Titanic Inc" paziņoja, ka plāno atjaunot aparātu un padarīt to par savas pastāvīgās izstādes pērli, kā arī organizēt artefakta tūres pa pasaules muzejiem. Ekspedīciju plānots sākt 2021. gadā.