foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Čehija pagarina ārkārtas stāvokli
Pasaulē
2020. gada 30. oktobris, 20:47

Čehija pagarina ārkārtas stāvokli

Jauns.lv / LETA

Čehijas likumdevēji piektdien nobalsoja par ārkārtas stāvokļa pagarināšanu līdz 20.novembrim, bet vienlaikus valstī manāmas pirmās pazīmes, ka Covid-19 izplatība palēninās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valdība izsludināja 30 dienu ārkārtas stāvokli 5.oktobrī, lai krīzes apstākļos lēmumu pieņemšanu padarītu vieglāku, un termiņa pagarināšanai kabinetam bija nepieciešama parlamenta piekrišana.

Jauno Covid-19 gadījumu skaita ziņā uz 100 000 iedzīvotāju Čehija šobrīd ir otrajā vietā Eiropā aiz Beļģijas, bet ar Covid-19 saistīto jauno nāves gadījumu skaita ziņā - pirmajā vietā, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) aplēses.

Valstī ar 10,7 miljoniem iedzīvotāju apstiprināti vairāk nekā 310 000 koronavīrusa gadījumu, ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 2862.

Tomēr pēdējo dienu laikā jauno inficēšanās gadījumu skaits sarucis no 15 000 rekordlīmeņa, kas valdībai devis pamatu piesardzīgam optimismam.

"Tas, kas tagad notiek, iespējams, ir sākums palēninājumam," sacīja veselības ministrs Jans Blatni. "Bet pats ļaunākais mums pavisam noteikti nav aiz muguras."

Nākamās divas nedēļas parādīs, vai situācija valstī tiešām uzlabojas, sacīja Veselības informācijas un statistikas institūta vadītājs Ladislavs Dušeks.

"Mēs redzam, kāpums palēninās, bet tā vēl nav uzvara," zinot, ka jaunu inficēšanās gadījumu skaits joprojām ir liels, viņš piebilda.

Cilvēku skaits, cik daudzus viens sasirgušais vidēji inficē, nokrities no 1,53 oktobra sākumā līdz 1,13 šobrīd, sacīja Dušeks.

Centienos apturēt uzliesmojumu skolas, restorāni un vairums veikalu ir slēgti, cilvēku pulcēšanās sabiedrībā ir ierobežota, izsludināta nakts komandantstunda.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās