foto: REUTERS/SCANPIX
Baltkrievija slēgusi savu robežu vieglajam un pasažieru transportam
Pasaulē
2020. gada 29. oktobris, 18:27

Baltkrievija slēgusi savu robežu vieglajam un pasažieru transportam

Jauns.lv / LETA

Baltkrievija ceturtdien slēgusi iebraukšanai savas robežas ar Latviju, Lietuvu, Poliju un Ukrainu, neielaižot pāri tām vieglo un pasažieru transportu un sākotnēji nesniedzot nekādu oficiālu informāciju, bet vēlāk skaidrojot to ar epidemioloģisko situāciju kaimiņvalstīs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Saistībā ar epidemioloģisko situāciju līdzās esošajās valstīs Baltkrievija uz laiku ierobežo atsevišķu kategoriju fizisko personu iebraukšanu savā teritorijā caur sauszemes robežpunktiem no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Ukrainas," teikts vakarpusē izplatītajā Baltkrievijas Valsts robežapsardzes komitejas paziņojumā, ko citē portāls "Tut.by".

Norādīts, ka šie ierobežojumi neattiecas uz diplomātisko pārstāvniecību un konsulāro iestāžu darbiniekiem, starptautisko autopārvadājumu transportlīdzekļu šoferiem un starptautiskās dzelzceļa satiksmes vilcienu apkalpēm.

Kā ziņu aģentūrai BNS iepriekš sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, Lietuva no Minskas nav saņēmusi nekādu oficiālu informāciju par šo lēmumu un diplomāti pašlaik cenšas noskaidrot situāciju.

"Mūsu vēstniecība Minskā interesējās, bet oficiālu informāciju vēl nav saņēmusi. Ir tikai neoficiāla informācija, oficiālas nav bijis, tikai faktiski redzam, ka robeža ir slēgta. Informāciju ieguvām tikai ar lielām pūlēm no robežapsardzes pilnvarotajiem - tika skaidrots, ka tas ir pandēmijas dēļ," viņš norādījis, piebilstot, ka pagaidām šādu Minskas rīcību vērtēt un interpretēt ir visai sarežģīti, ņemot vērā situāciju kaimiņvalstī.

Ceturtdienas pēcpusdienā vispirms tika saņemtas ziņas, ka cilvēki nevar atgriezties Baltkrievijā no Polijas un Lietuvas, vēlāk parādījās informācija par problēmām iebraukt valstī arī no Ukrainas un Latvijas. Tika ziņots, ka valstī tiek ielaistas tikai kravas automašīnas un diplomātiskais transports, bet pārējiem tiek teikts, lai viņi griežas atpakaļ.

Savukārt izbraukt no valsts atļauts visiem, kas to vēlas, taču starptautisko reisu autobusu šoferus un pasažierus brīdina, ka viņi nevarēs atgriezties, ja tagad šķērsos robežu.

Robežkontroles punkts Minskas lidostā darbojas bez ierobežojumiem, norāda "Tut.by".

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs atzinis, ka Lietuvas robežsargiem šī situācija bijusi pilnīgi negaidīta. Pēc viņa teiktā, ap plkst.16 pāri robežai vairs nav laisti Baltkrievijas pilsoņi, kuriem ir uzturēšanās atļaujas Lietuvā un Igaunijā, bet, ņemot vērā, ka transporta plūsmas šobrīd krietni samazinājušās, grūti spriest, uz kādām cilvēku kategorijām aizliegums attiecas.

Kā Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas ziņu portālam "Lrt.lt" sacījis politologs Vītis Jurkonis, iespējams, ka šie Minskas soļi saistīti ar pēdējo dienu notikumiem, tostarp amatu pārdalīšanu Baltkrievijas varas struktūrās, ieskaitot iekšlietu ministra Jurija Karajeva atcelšanu.

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien nomainīja vairāku drošības dienestu vadītājus, tai skaitā iekšlietu ministru, ieceļot Karajeva vietā Minskas policijas spēku komandieri Ivanu Kubrakovu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās