Pasaulē
2020. gada 7. novembris, 05:35

Daudzu atzītajam seksa kulta ideologam Ranjēram piespriež 120 gadus cietumā

Jauns.lv

Bruklinas federālā tiesa 60 gadus vecajam "NXIVM" organizācijas vadītājam Kītam Ranjēram piespriedusi 120 gadu ilgu cietumsodu.

Vīrietis atzīts par vainīgu seksa tirdzniecībā, bērnu pornogrāfijas glabāšanā un citos noziegumos vēsta CNN.

"NIXVM" bija Ranjēra daudzlīmeņa mārketinga uzņēmums, kas piedāvāja privātus apmācību kursus ar it kā mērķi attīstīt cilvēka iekšējo potenciālu, celt pašapziņu un veicināt pozitīvas pārmaiņas indivīda personīgajā dzīvē. Semināru kurss pie Ranjēra maksāja piecus tūkstošus dolāru. Turklāt tas bija visai pieprasīts.

Pēc novērotāju teiktā mācība, ko Ranjērs pasniedza saviem klientiem, daļēji tika balstīta saientoloģijas un objektīvisma idejās. Šādi savu individuālo filozofiju nosauca rakstniece Alisa Rozenbauma, kas 1920. gadu vidū no padomju Krievijas emigrēja uz ASV.

Organizācijas pastāvēšanas laikā pie viņa pēc gudrībām vērsās 17 tūkstoši cilvēku, ieskaitot Holivudas aktrises, uzņēmējus, kā arī citus elites pārstāvjus, piemēram, divu Meksikas prezidentu bērnus un Kanādas korporācijas "Seagram" īpašnieku Edgars Bronfmans.

Tomēr Bronfmans ātri vien vīlās Ranjērā un viņa organizāciju nodēvēja par "kultu". Tikmēr viņa meitas un miljardu mantinieces Sāra un Klēra Bronfmanas bija pietuvinātas Ranjēram un turpināja dāsni finansēt viņa projektus, veltot tam aptuveni 150 miljonus dolāru.

Ranjēra izveidotā organizācija "NXIVM" darbojās Ņujorkas štata pilsētā Olbani. Vēlāk atklājās, ka Ranjērs vervējis sievietes, piespiežot viņas nodarboties ar seksu. Savervētās sievietes tika uzskatītas par "verdzenēm", kurām vajadzēja pakļauties savam "kungam".

Vienu no cietušajām sievietēm vārdā Kamilla Ranjērs savervējis, kad viņai bija vien 15 gadi. Turpmākos 12 gadus viņš viņu izmantojis. Pēc Kamillas teiktā, vīrietis izmantojis arī divas viņas vecākās māsas. Visas trīs palika stāvoklī, taču saņēma norādi uztaisīt abortu. 

2003. gadā ar Ranjēru tikās "Forbes" žurnālists Maikls Frīdmans. "Viņš runā lēni un metodiski. Pastāvīgi atkāpjas, izmanto vārdus, kuriem piešķir savu nozīmi un pēc tam ietur pauzi, lai izskaidrotu katru terminu. Jūs paši varat izlemt, vai viņš ir īsts ģēnijs. Vai varbūt tie ir slima suņa murgi," par Ranjēru rakstīja žurnālists.

Ranjēra atbalstītāji uzskata viņu par gudrāko cilvēku pasaulē un atgādina, ka viņš apbūris pat Dalailamu. "Process parādīja, ka Ranjērs, kurš tēloja erudītu ģēniju, patiesībā bija liels manipulators un afērists," tiesā sacīja Ņujorkas federālais prokurors.