foto: AFP/Scanpix
Katara pārtrauc klusēšanu un pauž nožēlu par notikušo Dohas lidostā
Pasaulē
2020. gada 28. oktobris, 19:05

Katara pārtrauc klusēšanu un pauž nožēlu par notikušo Dohas lidostā

Jauns.lv

Kataras valdība pauž nožēlu par ciešanām un personiskās brīvības pārkāpumiem, ko izraisīja lēmums Hamadas starptautiskajā lidostā veikt medicīnisku pārbaudi sievietēm, lai konstatētu, kura no viņām tikko dzemdējusi, ziņo "The Guardian".

Zīdainis tika atrasts tualetē paslēpts plastmasas maisiņā zem atkritumiem. 

"Meitene tika izglābta no šokējoša un šausminoša mēģinājuma viņu nogalināt. Zīdainis ir dzīvs, drošībā un nogādāts medicīniskā aprūpē," teikts ziņojumā. 

"Šis bija pirmais gadījums, kad Hamadas starptautiskajā lidostā tika atrasts pamests zīdainis. Šis rupjais un zīdaiņa dzīvībai bīstamais likuma pārkāpums izraisīja mātes tūlītēju meklēšanu. Tika nolemts pārmeklēt sievietes no lidojumiem, kuri bija paredzēti izlidošanai netālu no notikuma vietas. Steidzami izlemtā sieviešu pārbaude bija nepieciešama, lai novērstu briemīgā nozieguma veicējas aizbēgšanu. Vienlaikus Katara pauž nožēlu par ciešanām un personiskās brīvības pārkāpumiem, ko sievietēm izraisīja šis lēmums. Katara apņemas nodrošināt drošību un komfortu visiem ceļotājiem, kas dodas cauri valstij."

Kataras premjerministrs norīkojis arī veikt visaptverošu un pārredzamu incidenta izmeklēšanu. Izmeklēšanas rezultāti tikšot paziņoti starptautiskajiem partneriem.

Noskaidrojies, ka medicīniskā pārbaude kopumā veikta sievietēm no 10 dažādiem lidojumiem. Publiski šī ziņa izskanēja, jo pārmeklētās austrālietes pēc notikušā bija vērsušās policijā. 

Katara. Ikdienas ainiņas

gallery icon
51

Jauns.lv jau ziņoja, ka 2. oktobrī neiedomājamu apkaunojumu Hamadas starptautiskajā lidostā izjutušas vairākas sievietes.  Bez jebkādiem paskaidrojumiem viņas tika aizvestas uz slēgtu telpu, kur ārsts viņām licis izģērbties un veicis medicīnisku pārbaudi, lai konstatētu, kura no viņām nesen dzemdējusi. 

Izrādās, ka tajā dienā Hamadas starptautiskās lidostas tualetē tika atrasts nevienam nepiederošs jaundzimušais. Tika uzsākta izmeklēšana, lai noskaidrotu, kura ir māte. 

Austrālija par notikušo incidentu izteica nopietnas bažas un pieprasīja paskaidrojumus. 

Jāpiebilst, ka Katarā ir nelikumīgi stāsties dzimumattiecībās bez laulības. Veselības aprūpes darbiniekiem ir jāziņo par  neprecētajām mātēm, kas izdarījušas likuma pārkāpumu, tāpēc daudzi izvēlas dzemdēt bez palīdzības, nevis slimnīcā.