foto: REUTERS/SCANPIX
Sākotnējie rezultāti: čīlieši referendumā atbalstījuši jaunas konstitūcijas izstrādi
Sākotnējie rezultāti liecinam, ka par jaunas konstitūcijas izstrādi nobalsojuši 77,9% vēlētāju, kamēr 22,1% balsojis pret.
Pasaulē
2020. gada 26. oktobris, 07:10

Sākotnējie rezultāti: čīlieši referendumā atbalstījuši jaunas konstitūcijas izstrādi

Jauns.lv / LETA

Svētdien notikušajā referendumā čīlieši ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstījuši pašreizējās konstitūcijas nomaiņu, liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem, kas iegūti pēc biļetenu saskaitīšanas 53,95% iecirkņu, par jaunas konstitūcijas izstrādi nobalsojuši 77,9% vēlētāju, kamēr 22,1% balsojis pret.

Referendums, kurā čīliešiem bija jāatbild uz jautājumu, vai Augusto Pinočeta diktatūras laikā pieņemtā konstitūcija būtu aizstājama ar jaunu, sākotnēji bija paredzēts jau aprīlī, taču Covid-19 pandēmijas dēļ to nācās atlikt.

Čīles prezidents Sebastjans Pinjera, kas jau atzinis referenduma rezultātus, aicinājis pilsoņus uz kopīgu darbu jaunās konstitūcijas izstrādē.

"Šis plebiscīts nav gals, tas ir tikai sākums ceļam, kas mums kopīgi veicams, lai vienotos par jaunu Čīles konstitūciju," uzsvēris Pinjera.

"Līdz šim konstitūcija mūs šķēla. No šodienas mums kopīgi jāstrādā, lai jaunā konstitūcija būtu liels ietvars vienotībai, stabilitātei un nākotnei," piebildis prezidents.

Vēlētājiem svētdienas referendumā bija jāatbild arī uz jautājumu, kam būs jāizstrādā jaunā konstitūcija, un jāizdara izvēle starp konstitucionālo sapulci, kas sastāvētu vai nu no izvēlētiem pilsoņiem, vai arī līdzīgās daļās no Kongresa locekļiem un īpaši izraudzītiem pilsoņiem.

Saskaņā ar pagaidu rezultātiem 79% čīliešu ir atbalstījuši izvēlētu pilsoņu konstitucionālu sapulci, kamēr 21% devis priekšroku otrai iespējai.

Pēc jaunās konstitūcijas izstrādes paredzēts vēl viens referendums tās apstiprināšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās