foto: AP/Scanpix
Kirgizstānas parlamenta vēlēšanas pārceļ uz pavasari
Prezidenta pienākumu izpildītājs Sadirs Džaparovs.
Pasaulē
2020. gada 23. oktobris, 14:44

Kirgizstānas parlamenta vēlēšanas pārceļ uz pavasari

Jauns.lv / LETA

Kirgizstānā, kur šomēnes pēc protestiem tika anulēti parlamenta vēlēšanu rezultāti, bet prezidents Sooronbajs Džeenbekovs bija spiests atkāpties no amata, jaunas parlamenta vēlēšanas tiek pārceltas uz pavasari.

Atbilstošu likumu ceturtdien parakstījis prezidenta pienākumu izpildītājs Sadirs Džaparovs.

Lēmumu par parlamenta un prezidenta vēlēšanu rīkošanu tikai pēc vēlēšanu sistēmas reformas, kas būtu jāpabeidz pavasarī, Biškekā ārkārtas sēdē atbalstīja parlamenta deputāti.

Kā skaidroja partijas "Ata Meken" līderis Omurbeks Tekebajevs, konstitucionālās reformas gaitā tiks pastiprinātas valdības un parlamenta pilnvaras, bet prezidents pilnvaru apjomu ziņā "kļūs par Anglijas karalieni". Prezidenta un parlamenta vēlēšanas jāsarīko "ne vēlāk kā 1.jūnijā".

Kirgizstānā 4.oktobrī notika parlamenta vēlēšanas, un atbilstoši oficiālajiem rezultātiem parlamentā iekļuva četras partijas, no kurām trīs atbalstīja līdzšinējo valsts galvu Džeenbekovu.

Opozīcija atteicās vēlēšanu rezultātus atzīt un izraisījās protesti, kas pārauga sadursmēs ar miliciju.

6.oktobrī Centrālā vēlēšanu komisija parlamenta vēlēšanu rezultātus anulēja, un pagājušo ceturtdien Džeenbekovs atkāpās no amata. Tajā pašā dienā valsts prezidenta pilnvaras uzņēmās Kirgizstānas premjers Sadirs Džaparovs, kas premjerministra amatā tika apstiprināts iepriekšējā dienā.

Kopš Kirgizstāna ieguva neatkarību 1991.gadā, Džeenbekovs ir trešais valsts prezidents, kas bijis spiests atkāpties politisko nemieru rezultātā.