foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Tadžikistānas prezidenta vēlēšanās kārtējo reizi uzvar Rahmons
Emomali Rahmons, kurš iesoļos valsts vadīšanas trešajā desmitgadē.
Pasaulē
2020. gada 12. oktobris, 11:01

Tadžikistānas prezidenta vēlēšanās kārtējo reizi uzvar Rahmons

Jauns.lv / LETA

Tadžikistānas prezidenta vēlēšanās, iegūstot vairāk nekā 90% balsu, kārtējo reizi uzvarējis ilggadējais valsts līderis Emomali Rahmons, liecina pirmdien publiskotie oficiālie balsu skaitīšanas rezultāti.

Centrālā vēlēšanu komisija paziņojusi, ka par Rahmonu svētdien nobalsojuši 90,9% vēlētāju, bet vēlētāju aktivitāte pārsniegusi 85%.

Uzvara vēlēšanās dod Rahmonam tiesības ieņemt prezidenta amatu vēl uz septiņiem gadiem, iesoļojot jau trešajā varas desmitgadē. Līdz ar to viņam ir cerības pārspēt līdzšinējo valdnieka ilgdzīvošanas rekordu postpadomju telpā, ko uzstādījis Kazahstānas bijušais prezidents Nursultans Nazarbajevs.

Kamēr kaimiņos esošajā Kirgizstānā tikko notikušie vēlēšanu rezultāti izraisījuši kārtējos nemierus, Tadžikistānā šāda notikumu gaita ir mazticama.

Taču Rahmonam un viņa administrācijai problēmas rada Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze, kas nopietni iedragājusi jau tā vārgāko ekonomiku visā postpadomju telpā.

Vairāk nekā divi miljoni tadžiku devušies peļņā uz ārvalstīm, pamatā uz Krieviju, taču šī gada pusē valūtas apjoms, ko viņi sūta uz mājām, sarucis par 15 līdz 25%.

Ja liels skaits tadžiku, kas Krievijā zaudējuši darbu, atgriezīsies, tas izsauks gan politisko, gan ekonomisko nestabilitāti, norāda Londonā bāzētā uzņēmuma "IHS Markit" risku analītiķis Alekss Kočkarovs.

Tomēr vēlētāji, ar kuriem Dušanbe ielās kontaktēja aģentūra AFP, lielā vairākumā apgalvoja, ka balsos par Rahmonu, uzsverot, ka galvenais ir miers un stabilitāte.