foto: AFP/Scanpix
Japānas "Twitter slepkava" vaļsirdīgi atzinies deviņu cilvēku nogalināšanā
Aizdomās turamais Takahiro Širaiši 2017.gadā
Pasaulē
2020. gada 1. oktobris, 14:17

Japānas "Twitter slepkava" vaļsirdīgi atzinies deviņu cilvēku nogalināšanā

Jauns.lv

Japānā nāvessods draud par "Twitter slepkavu" iesauktajam japānim Takahiro Širaiši, kurš tika aizturēts 2017.gadā. Šī kļuvusi par vienu no skaļākajām un sabiedrību šokējošākajām lietām valstī.

29 gadus vecais Širaiši 2017.gada oktobrī tika arestēts pēc tam, kad viņa dzīvoklī atrastas cilvēku ķermeņu daļas. Viņš tās uzglabājis saldētavās.

Aizdomās turamais trešdien tiesā atzinies 9 cilvēku slepkavībā, norādot, ka visi pret viņu izvirzītie apgalvojumi "ir patiesi". Širaiši advokāti gan norāda, ka soda apmēram jābūt maigākam, jo upuri acīmredzot devuši piekrišanu nogalināšanai.

Ja Širaiši atzīs par vainīgu slepkavībās, viņam draud nāvessods, kuru Japānā izpilda pakarot. Šī lieta ir izraisījusi plašu interesi sabiedrībā, un vairāk nekā 600 cilvēku bija sapulcējušies pie tiesas nama, pretendējot uz 13 brīvajām vietām tiesas zālē.

Savus upurus noskatījis tviterī

Prokuratūra apgalvo, ka aizdomās turamais 2017.gada martā izveidojis profilu lietotnē "Twitter" ar mērķi sazināties ar sievietēm, kuras apsvērušas domu par pašnāvību. Astoņi Širaiši upuri bijuši tieši sievietes, no kurām vienai bija tikai 15 gadi.

foto: EPA/Scanpix
Skice no trešdien notikušās tiesas sēdes

Viens no upuriem bijis 20 gadu vecs vīrietis, kuram radušās aizdomas par Širaiši iesaisti viņa draudzenes pazušanā.

Tiek uzskatīts, ka slepkava savus upurus pievilinājis, solot, ka palīdzēs viņiem nomirt. Atsevišķos gadījumos viņš apgalvojis, ka līdzās sievietēm nogalinās arī sevi. Viņa "Twitter" profila aprakstā rakstīts: "Es gribu palīdzēt cilvēkiem, kuriem patiešām sāp. Lūdzu, DM [tiešais ziņojums] man jebkurā laikā."

Sērijveida slepkavības gaismā nākušas laikā, kad policija izmeklējusi kādas 23 gadus vecas sievietes pazušanu, kura vēlāk izrādījusies viena no "Twitter slepkavas" upuriem. Izmeklētāji atklājuši, ka sieviete sarakstījusies ar Širaiši pēc tam, kad publiski izteikusi vēlmi sevi nogalināt.

Likumsargi pārmeklējuši Širaiši dzīvokli netālu no Tokijas, un atraduši tur vairākas sadalītas ķermeņa daļas. Širaiši kaimiņš tolaik medijiem stāstīja, ka kopš augusta sācis just neciešamu smaku, kas nākusi no vīrieša dzīvokļa.

Advokātu un upura domas par sodu atšķiras

Širaiši advokāti pēc sava aizstāvamā vaļsirdīgās atzīšanās trešdienas tiesas sēdē norādījuši, ka soda apmēram jābūt mazākam, jo upuri piekrituši nāvei. Par "slepkavību ar piekrišanu" Japānā notiesātajiem draud cietumsods līdz septiņiem gadiem.

Tomēr Japānas mediji ziņo, ka pats slepkava advokātiem nepiekrīt un uzsver, ka nogalinājis pret upuru gribu. "Upuriem uz pakauša bija zilumi. Tas nozīmē, ka piekrišanas nebija, es to darīju, lai viņi nepretotos," sacījis Širaiši.

Šīs sērijveida slepkavības 2017.gadā satricinājušas Japānas sabiedrību, vēlreiz izgaismojot valstī pastāvošā augstā pašnāvības rādītāja problēmu. Šī lieta likusi mainīt arī "Twitter" politiku - vietne grozījusi noteikumus, norādot tajos, ka lietotāji nedrīkst "veicināt pašnāvību vai paškaitniecības nodarīšanu".

Jauns.lv atgādina - ja cilvēks sev jau nodarījis pāri vai pastāv draudi, ka viņš to tūlīt darīs, nekavējoties jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 113.

Ja tev vai tuviniekam ir pašnāvības domas vai kāds līdzcilvēks ir paudis vēlmi izdarīt pašnāvību un nav skaidrs, kā rīkoties tālāk, jāzvana uz krīžu un konsultāciju centru "Skalbes": 67222922, 27722292. Veselības ministrijā arī atgādina, ka pēc palīdzības var vērsties arī pie valsts apmaksāta psihiatra, turklāt tam nav nepieciešams nosūtījums.