foto: AFP/Scanpix
Bērnudārza skolotājai Ķīnā piespriež nāvessodu par 25 audzēkņu saindēšanu brokastu laikā
Pasaulē
2020. gada 29. septembris, 14:35

Bērnudārza skolotājai Ķīnā piespriež nāvessodu par 25 audzēkņu saindēšanu brokastu laikā

Jauns.lv

Tiesa Ķīnā piespriedusi nāvessodu bērnudārza skolotājai, kura tika atzīta par vainīgu 25 bērnu saindēšanā. Viens no bērnudārza audzēkņiem pēc saindēšanās miris, ziņo CNN.

Notiesātā Vanga Juna bērnus saindējusi pērnā gada martā pēc strīda ar citu bērnudārza skolotāju par to, kādas ir labākās bērnu audzināšanas metodes. Viņa bērnu rīta putrai pievienojusi nātrija nitrītu, ko bija pasūtījusi internetā.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem, nitrīts ir toksisks un var būt kancerogēns. To izmanto mēslošanas līdzekļos, pārtikas konservēšanā un pat munīcijas un sprāgstvielu pagatavošanā. Augsts nitrīta saturs organismā var traucēt skābekļa piegādi.

Aizdomas par Vangas Junas vainu notikušajā pastiprinājis fakts, ka sieviete 2017.gadā pieķerta mēģinājumā saindēt savu toreizējo vīru. Toreiz Vanga nātrija nitrītu pievienojusi viņa dzērienam.

Viens no saindēto bērnu vecākiem 2019.gadā presei stāstīja, ka saņēmis zvanu no bērnudārza un sarunā viņam atklāts, ka viņa bērns ir sācis vemt un noģībis. Kad vīrietis ieradies bērnudārzā, viņa atvase jau bija bezsamaņā.

Viens no bērniem saindējies tik smagi, ka 10 mēnešus pavadījis slimnīcā, tomēr ārstiem viņa dzīvību nav izdevies glābt.

Pēc nāvessoda piespriešanas tiesa atzina, ka Vangas Junas rīcība bijusi "nicināma un ļauna, viņas nozieguma sekas bijušas ārkārtīgi smagas, tāpēc viņa pelnījusi stingru sodu".

Kamēr Ķīnas varas iestādes atsakās atklāt, cik cilvēkiem ik gadu tiek piespriests nāvessods, cilvēktiesību aizsardzības organizācijas spriež, ka tie varētu būt pat vairāki tūkstoši notiesāto. Precīzi dati par Ķīnā izpildītajiem nāvessodiem nav pieejami, jo šie dati ir valsts noslēpums. 

Ķīnā nāvessodus izpilda vai nu ar letālu injekciju, vai nošaujot.