Pasaulē
2020. gada 27. septembris, 07:50

Kambodžā par dzīvību glābšanu ar zelta medaļu apbalvota žurka

Jauns.lv

Lielbritānijas veterinārā labdarības organizācija PDSA piešķīrusi zelta medaļu par varonību Āfrikas milzu žurkai Magavai, kura Kambodžā meklē kājnieku mīnas, raksta CNN.

Gadu desmitiem ilga konflikta rezultātā Kambodžas iedzīvotāji joprojām ir pakļauti briesmām, ko var izraisīt tūkstošiem nesprāgušu lādiņu. Sprādzienbīstamās karadarbības atliekas ik gadu nogalina vai ievaino desmitiem cilvēku.

Ar citu valstu palīdzību Kambodža, gadiem ritot, lēnā garā atbrīvo zemi no nesprāgušās munīcijas, tomēr šie darbi ir ļoti grūti un uz priekšu rit gausi.

foto: EPA/Scanpix
Varonīgā Āfrikas milžu žurka Magava

Tāpēc palīgā tiek ņemtas žurkas, un viena no tām ir Magava. Magavu apmācīja Beļģijas nevalstiskā organizācija APOPO, kuras galvenā mītne atrodas Tanzānijā. Organizācija apmāca žurkas noteikt sauszemes mīnās izmantoto sprādzienbīstamo ķīmisko vielu aromātu. Pēcāk tās dodas uz lauka un brīdina par sprāgstvielām savu darbu vadītāju.

Āfrikas milzu žurka izmērā ir daudz lielāka par parasto žurku, taču joprojām ir pietiekami viegla, lai, uzkāpjot uz mīnas, to nedetonētu.

foto: VIA REUTERS
Varonīgā Āfrikas milžu žurka Magava

Septiņu gadu laikā Magava ir atklājis 39 mīnas un 28 sprādzienbīstamus priekšmetus, palīdzot iztīrīt vairāk nekā 141 000 kvadrātmetru zemes. Tas viņu padarījis par nopelniem bagātāko žurku. Āfrikas milzu žurkas esot ļoti saprātīgas un viegli apmācāmas.

Magava kājnieku mīnas meklē tik ātri, ka 30 minūšu laikā var iztīrīt tenisa korta izmēra platību. Cilvēkam ar metāla detektoru šādas teritorijas pārmeklēšana prasītu pat četras dienas, turklāt žurkas ir iemācītas ignorēt parastus metāllūžņus.

foto: EPA/Scanpix
Varonīgā Āfrikas milžu žurka Magava

Kopš Sarkano khmeru brutālā režīma krišanas 1979. gadā Kambodžā reģistrēti 64 840 mīnu un citu sprāgstvielu upuri. Kambodžā joprojām varētu būt pat trīs miljoni nesprāgušu mīnu. Daži ziņojumi lēš, ka līdz šim ir iztīrīta tikai puse valsts zemes.