foto: AFP/Scanpix
Par gaidāmo mazuli sajūsmināts pāris izraisījis postošu meža ugunsgrēku Kalifornijā
Pasaulē
2020. gada 7. septembris, 14:41

Par gaidāmo mazuli sajūsmināts pāris izraisījis postošu meža ugunsgrēku Kalifornijā

Jauns.lv

Amatpersonas noskaidrojušas, kas izraisījis postošu meža ugunsgrēku, kas pēdējo dienu laikā plosās ASV Kalifornijas štatā. Kā ziņo BBC, par galvenajiem vaininiekiem kļuvuši vecāki vēl nedzimušam bērnam, kuri neapdomīgi rīkojās ar pirotehniku, svinot gaidāmā mazuļa dzimuma atklāšanu.

Gaidāmā mazuļa dzimuma atklāšanas ballītē tikusi izmantota "dūmus ģenerējoša pirotehniska ierīce", kuras dēļ 5.septembrī plkst. 10.23 Eldorado apgabalā sācies meža ugunsgrēks, kas nu jau izplatījies teju 3000 hektāru lielā platībā.

Kalifornijas ugunsdzēsības dienests piebilst, ka cilvēkus, kuri izraisa ugunsgrēkus, "var saukt pie finansiālas un kriminālatbildības".

Šis nav pirmais gadījums, kad šāda veida ballītes dēļ aizsākas meža ugunsgrēks. 2017. gada aprīlī dzimuma atklāšanas ballīte Arizonā izraisīja nedēļu ilgus ugunsgrēkus, kuru laikā izdega 18 000 hektāru.

Bērna tēvam Denisam Dikam toreiz tiesa piesprieda piecu gadu pārbaudes laiku un lika samaksāt vairāk nekā 8 miljonu ASV dolāru zaudējumu atlīdzību.

foto: ZUMAPRESS.com
Ugunsgrēki Eldorado apgabalā Kalifornijā

Bez šī ugunsgrēka šobrīd meži Kalifornijā deg vēl vairākās citās vietās, lielākais no tiem pārsniedzis 29 000 hektāru platību. Ar helikopteriem tikuši evakuēti vairāki desmiti cilvēku, kurus ugunsgrēks iesprostojis dabas rezervātā aptuveni 60 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Frezno.

foto: EPA/Scanpix
Ar helikopteriem tikuši evakuēti vairāki desmiti cilvēku, kurus ugunsgrēks iesprostojis dabas rezervātā aptuveni 60 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Frezno.

Kalifornija šobrīd piedzīvo karstuma vilni, gaisa temperatūrai Losandželosā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi - 49,4 grādus pēc Celsija.

Nacionālais laikapstākļu dienests svētdienu raksturoja kā "vienu no karstākajām dienām kopš laikapstākļu uzskaites sākuma visā Kalifornijas dienvidrietumu daļā".

Jau ziņots, ka pagājušajā mēnesī Nāves ielejā tika reģistrēta, iespējams, augstākā temperatūra, kas jebkad reģistrēta uz Zemes - 54,4 grādi pēc Celsija.

Kopš 15. augusta Kalifornijā ir notikuši gandrīz 1000 kūlas ugunsgrēki, kurus lielākoties izraisīja zibens spērieni.