foto: REUTERS/SCANPIX
Baltkrievijas opozīcijas pārstāvis: mums ir svarīgi dzirdēt kaimiņu balsi un vērtējumu
Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklis, bijušais kultūras ministrs un diplomāts Pāvels Latuško.
Pasaulē
2020. gada 4. septembris, 14:48

Baltkrievijas opozīcijas pārstāvis: mums ir svarīgi dzirdēt kaimiņu balsi un vērtējumu

Jauns.lv / LETA

Baltkrieviem ir ļoti svarīgi sadzirdēt savu kaimiņu balsi un viņu vērtējumu par notikumiem Baltkrievijā, piektdien žurnālistiem Lietuvas Seimā paziņojis Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklis, bijušais kultūras ministrs un diplomāts Pāvels Latuško.

Viņš arī norādījis, ka Lietuva, Polija vai Eiropas Savienība (ES) varētu uzņemties vidutāju lomu, ja Baltkrievijas sabiedrībai izdotos aizsākt dialogu ar Aleksandra Lukašenko režīmu.

"Mums ir ļoti svarīgi dzirdēt jūsu balsi, jūsu vērtējumu tiem notikumiem, kas pašlaik norisinās Baltkrievijā, un, ja mēs sāksim dialogu, ļoti svarīga loma būs vidutājiem, protams, ar iekšējo politisko spēku piekrišanu, lai atrastu mierīgu situācijas risinājumu bez vardarbības, kas diemžēl jau tikusi lietota," sacījis Latuško.

Viņš ticies ar deputātiem no Seima vicespīkera, Sociāldemokrātu darba partijas pārstāvja Ģedimina Ķirķila vadītās delegācijas, kurai paredzēts doties uz Baltkrieviju.

Pēc Latuško teiktā, politiskā krīze Baltkrievijā pirmām kārtām ir šīs valsts iekšējā lieta.

"Krīzes risinājums ir atkarīgs no baltkrievu sabiedrības un pašreizējās varas. Mēs darām visu, lai pārliecinātu valsts varu sēsties pie sarunu galda un pieņemt ātrus, skaidrus un atbildīgus lēmumus, lai mūsu valstī rimtos vardarbība, beigtos protesti un viss notiktu saskaņā ar likumiem un Konstitūciju," uzsvēris prominentais Baltkrievijas opozīcijas pārstāvis, kas pirms Lietuvas apmeklējis arī Poliju.

Viņš norādījis, ka devies uz kaimiņvalstīm, lai tās varētu no tiešiem avotiem saņemt informāciju par notikumiem Baltkrievijā.

"Man kā saskaņā ar Baltkrievijas sabiedrības iniciatīvu izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklim jāinformē jūs par to, kas notiek Baltkrievijā, par šo dziļo politisko krīzi, ko pārdzīvo Baltkrievija. Vēlos, lai ne tik mūsu kaimiņi, bet arī visas ES valstis informāciju par patieso situāciju Baltkrievijā uzzina no tiešiem avotiem," piebildis viesis.

Pēc tikšanās ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču Latuško uzsvēris, ka uz sabiedriskiem pamatiem izveidotā Koordinācijas padome grib, lai Baltkrievijā tiktu sarīkotas jaunas caurskatāmas un demokrātiskas vēlēšanas, lai tiktu izbeigta vardarbība, atbrīvoti politieslodzītie un izmeklēti visi vardarbības gadījumi.

Runājot par Krievijas lomu Baltkrievijas notikumos, viņš atzinis, ka Koordinācijas padome cerējusi, ka Maskava ieņems neitrālu nostāju un sadzirdēs Baltkrievijas sabiedrības viedokli, taču pagaidām tā nav noticis.

"Šobrīd situācija izskatās tā - Krievija uztur saites tikai ar pašreizējo valsts varu un atsakās runāt ar pilsonisko sabiedrību. Esmu gatavs doties uz Maskavu, tikties ar Krievijas politiķiem, lai sniegtu viņiem informāciju. Eiropas Savienība runā ar pilsonisko sabiedrību un saņem informāciju no tās, bet tā nevar runāt ar Baltkrievijas valsts varu, kura atsakās no kontaktiem,"atzinis Latuško.

Viņaprāt, ir ļoti svarīgi, lai sarunāties sāktu visi četri minētie spēki, jo tikai tas ļautu cerēt uz krīzes risinājumu.

Latuško Lietuvā gatavojas tikties arī ar opozīcijas kandidāti 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās Svetlanu Tihanovsku.