foto: AFP/Scanpix
Tramps skaidro strīdīgo rosinājumu balsot divreiz
Pasaulē
2020. gada 3. septembris, 22:43

Tramps skaidro strīdīgo rosinājumu balsot divreiz

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien mudināja vēlētājus doties uz prezidenta vēlēšanu balsošanas iecirkņiem un pārliecināties, vai viņu balss ir saskaitīta, ar šo aicinājumu nākot klajā dienu pēc kontroversiālā ierosinājuma balsot divas reizes.

"Lai jūsu būtu pilnīgi pārliecināti, ka jūsu balss skaitās un ir saskaitīta, parakstiet un nosūtiet savu biļetenu tik agri, cik vien iespējams," Tramps mudināja tviterī.

"Vēlēšanu dienā vai iepriekšējā balsošanā dodieties uz uz balsošanas vietu, lai redzētu, vai jūsu pa pastu nosūtītā balss ir saskaitīta. Ja tā ir, tad jūs nevarēsiet balsot, un balsošanas sistēma pa pastu būs strādājusi pareizi. Ja tā nebūs saskaitīta - balsojiet (jo tās ir pilsoņu tiesības - tā darīt)."

Trešdien vizītē Ziemeļkarolīnā prezidents vēlētājiem rosināja balsot divas reizes.

"Lai viņi to nosūta un lai viņi dodas un balso, un ja viņu sistēma ir tik laba, kā viņi to apgalvo, tad viņi, protams, nevarēs balsot," vietējai televīzijai WCET sacīja Tramps.

Atbilstoši ASV likumiem, ja kāds balso vairāk par vienu reizi, paredzēts līdz 10 000 dolāru liels naudassods vai līdz pieciem gadiem cietumā.

Šāda rīcība būtu pārkāpums Ziemeļkarolīnā un citos štatos.