foto: BNS Foto/Scanpix
Nausēda aicina arī Somiju atbalstīt sankcijas pret Baltkrievijas režīmu
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Pasaulē
2020. gada 2. septembris, 16:25

Nausēda aicina arī Somiju atbalstīt sankcijas pret Baltkrievijas režīmu

Jauns.lv / LETA

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien telefonsarunā ar savu Somijas kolēģi Sauli Nīnisti aicinājis arī Somiju atbalstīt sankcijas pret Baltkrievijas režīma amatpersonām.

"Prezidents aicināja Somiju atbalstīt reģionālās un Eiropas Savienības līmeņa sankcijas Baltkrievijas režīma amatpersonām," norādīts viņa preses dienesta izplatītajā paziņojumā.

Nausēda arī iepazīstinājis Nīnisti ar iniciatīvu sarīkot steidzamas ANO Cilvēktiesību padomes diskusijas par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā un rosināt diskusijas ANO Drošības padomē, lai aicinātu Baltkrievijas varas iestādes atturēties no spēka lietošanas, nodrošināt starptautisko tiesību un cilvēktiesību ievērošanu un sākt mierīgu varas nodošanu.

Viņš uzsvēris, ka Lietuva neatzīst 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus, jo šīs vēlēšanas rīkotas, neievērojot demokrātijas un starptautisko tiesību principus.

Lietuvas prezidents aicinājis Somiju apvienot spēkus ar Baltijas valstīm un strādāt kopā, lai Baltkrievijā tiktu sarīkotas jaunas demokrātiskas vēlēšanas starptautisko ekspertu uzraudzībā.

Minskas centrā uz protesta gājienu pulcējas tūkstošiem cilvēku

Minskas centrā, kur svētdien paredzēts protesta gājiens pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, pulcējas tūkstošiem cilvēku.

gallery icon
17

Nīniste savukārt informējis Nausēdu par saviem kontaktiem Baltkrievijas jautājumā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kā ziņots, Latvija, Lietuva un Igaunija pirmdien noteica iebraukšanas aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām, kas atbildīgas par 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgu apspiešanu. Sankcijas Minskas režīmam apsver arī Eiropas Savienība.

Tūkstošiem Lukašenko pretinieku Minskas Neatkarības laukumā

Tūkstošiem cilvēku otrdienas vakarā Minskas Neatkarības laukumā sapulcējušies kārtējā protesta mītiņā, pieprasot prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos. Pēc portāla "Tut.by" žurnālistu ...

gallery icon
59