foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix
Baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte Aleksijeviča atteikusies atbildēt izmeklētājiem
Pasaulē
2020. gada 26. augusts, 19:46

Baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte Aleksijeviča atteikusies atbildēt izmeklētājiem

Jauns.lv / LETA

Baltkrievu rakstniece Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aleksijeviča trešdien paziņojusi, ka atteikusies atbildēt uz izmeklētāju jautājumiem, kad viņa izsaukta kā lieciniece krimināllietā par opozīcijas Koordinācijas padomes darbu.

Līdzšinējā prezidenta Aleksandra Lukašenko oponenti izveidojuši Koordinācijas padomi miermīlīgai varas pārņemšanai pēc falsificētajām 9.augusta prezidenta vēlēšanām.

Lukašenko licis drošības dienestiem vardarbīgi apspiest protestus, kā arī licis uzsākt krimināllietu par padomes izveidošanu, apsūdzot tās locekļus centienos gāzt viņa valdību.

Aleksijeviča ir padomes sastāvā, bet tās sēdēs nav piedalījusies.

"Es esmu pilnīgi mierīga. Es nejūtu vainu. Viss, ko mēs darām, ir likumīgs un nepieciešams," kopā ar citiem opozīcijas padomes prezidija locekļiem ierodoties Izmeklēšanas komitejas galvenajā birojā Minskā, ziņu aģentūrai AFP sacīja Aleksijeviča.

Drīz pēc tam viņa biroju pameta, sakot, ka atteikusies atbildēt uz jautājumiem, un norādot, ka padomes vienīgais mērķis ir "apvienot sabiedrību".

Aleksijeviča ir pazīstama kā Lukašenko kritiķe. Viņa arī atbalstījusi opozīcijas prezidenta amata kandidāti Svetlanu Tihanovsku.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.