foto: AFP/Scanpix
Lielbritānija noraida "krāpnieciskās" Baltkrievijas vēlēšanas
Pasaulē
2020. gada 17. augusts, 13:25

Lielbritānija noraida "krāpnieciskās" Baltkrievijas vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

Lielbritānija pirmdien apliecinājusi, ka neatzīst "krāpnieciskās" Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, kurās atbilstoši oficiālajai versijai uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko, kā arī nosodīja "šaušalīgās represijas" pret plašo pēcvēlēšanu protestu dalībniekiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs draudēja noteikt sankcijas atbildīgajiem un aicināja veikt neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu.

"Pasaule ar šausmām skatījās uz vardarbību, ko Baltkrievijas varasiestādes lika lietā, lai apspiestu miermīlīgos protestus pēc šīm krāpnieciskajām vēlēšanām. Apvienotā Karaliste šos rezultētus nepieņem," sacīja Rābs.

Izmeklēšana par vēlēšanām būtu jāveic Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO), viņš piebilda.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.