foto: AFP/Scanpix
Londonā piedāvā pasūtīt maltīti no cietuma virtuves
Šī gardēžu maltīte top cietuma restorānā.
Pasaulē
2020. gada 17. augusts, 04:03

Londonā piedāvā pasūtīt maltīti no cietuma virtuves

Kas Jauns Avīze

Londonā pēc karantīnas atvēries restorāns Brikstonas cietumā. Tas ir iecienīts šejieniešu vidū un piedāvā piegādi uz mājām vai darbavietu.

Restorāns iekārtots vīriešu cietuma teritorijā senā ēkā un nosaukts par "The Clink", tāpat kā bēdīgi slavens cietums Londonas dienvidos, kuru slēdza jau 1780. gadā.

Šī ir labdarības programma, kas nodrošina iespēju cietumniekiem apgūt prasmes kulinārijā un restorānu biznesā, lai, iznākot brīvībā, viņiem būtu profesija, novēršot vēlmi atgriezties uz noziedzības ceļa. Sadarbībā ar nozares organizācijām mācekļi saņem oficiālu kvalifikāciju. Arī restorāna mēbeles darinājuši ieslodzītie Freklendas cietumā Daremas grāfistē.

Pirms pandēmijas šo restorānu varēja apmeklēt gan cietuma darbinieki, gan citi interesenti, bet līdz ar karantīnu ieslodzītie censoņi zaudēja prakses iespēju. Lai varētu turpināt apmācību, jūlija beigās restorāns noorganizēja ēdienu piegādi astoņu kilometru rādiusā ap cietumu. Drīz vien rezervācijas bija pieteiktas nedēļu uz priekšu.

Piemēram, par deviņām mārciņām (9,95 eiro) var dabūt jūras plaudi ar Vidusjūras dārzeņiem salsa verde – zaļajā mērcē. Uz restorānu cenu fona tas ir visai lēti. Pirmajā nedēļā pēc darba atjaunošanas populārāka gan bija vista jamaikiešu gaumē un japāņu cālis kacu-karri.  

Restorānu pārvaldošās organizācijas prezidents Kriss Mūrs uzsver, ka tas ir ieguldījums cietumnieku nākotnē, kuri saņem otro iespēju. Līdz šim "The Clink" lepojas ar ar 280 absolventiem, un Tieslietu ministrijas izpēte apliecina, ka restorāna zinības apguvušie daudz retāk pastrādā jaunus noziegumus.