foto: Ekrānuzņēmums
Nežēlīgs terors un protesti: šīs ainas spilgti raksturo to, kas notiek Baltkrievijā
Kārtības sargi pret aizturētajiem pielieto pārmērīgu spēku un izceļas ar lielu nežēlību.
Pasaulē
2020. gada 13. augusts, 14:25

Nežēlīgs terors un protesti: šīs ainas spilgti raksturo to, kas notiek Baltkrievijā

Jauns.lv

Sociālajos tīklos arvien vairāk tiek publicēti vardarbīgi video no notiekošā Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās, kur pēc prezidenta vēlēšanām izraisījušies masu protesti. Miliči un specvienības OMON kaujinieki bieži vien brutāli un bez vajadzības fiziski iespaido aizturētos un iedzīvotājos iedveš pamatīgas terora bailes. Tikmēr daudzviet darbinieki uzsākuši streiku, tādējādi pievienojoties protestētājiem.

Protesta akcijas Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā naktī uz ceturtdienu beidzās, iztiekot bez asām sadursmēm, kādas bija raksturīgas pirmajām trim naktīm pēc prezidenta vēlēšanām, vēsta Baltkrievijas mediji un aculiecinieki.

foto: Ekrānuzņēmums
Kārtības sargi pret aizturētajiem pielieto pārmērīgu spēku un izceļas ar lielu nežēlību.

Pirms tam Baltkrievijā trīs naktis pēc kārtas bija notikušas asas sadursmes starp protesta akciju dalībniekiem un likumsargiem.

Līdz ar to kopš protestu sākuma svētdienas vakarā kopumā aizturēti vairāk nekā 6700 cilvēku. Protestu pirmajā naktī tika aizturēts vislielākais cilvēku skaits - vairāk nekā 3000.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Daudzi aizturētie tiek spīdzināti un fiziski iespaidoti. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Aculiecinieks Minskā nofilmējis, kā specvienības OMON kaujinieki ar stekiem bez iemesla sit garāmbraucošām automašīnām, mēģinot izprovocēt to šoferus. Vienā no gadījumiem tika nolauzts kāda garāmbraucoša vīrieša mašīnas spogulis, kurš apturēja auto un gāja pie agresora skaidroties. Pēc nelielas sarunas pieci kaujinieki viņu iekausta un ar varu ievelk autobusā, kur sasēdināti aizturētie protestētāji.

Baltkrievijas pilsētā Gomeļā pēc aizturēšanas ir miris protestētājs, trešdien paziņoja raidstacija "Radio Brīvība".

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notikušas protestētāju un drošības spēku sadursmes un aizturēti cilvēki.

gallery icon

25 gadus vecais vīrietis miris pēc tam, kad viņš svētdien tika aizturēts ielu protestos Gomeļā un viņam tika piespriests 10 dienu arests. Mirušā protestētāja māte sacīja, ka viņam bijušas problēmas ar sirdi. "Man atteicās parādīt ķermeni [morgā]. Es domāju, ka viņš bija smagi piekauts," stāstīja puiša māte.

Baltkrievijā protestu laikā no 9. līdz 12.augustam aizturēti 64 žurnālisti, ceturtdien paziņoja Baltkrievijas žurnālistu asociācija. Tāpat vairāki pazīstami Baltkrievijas valsts mediju žurnālisti un raidījumu vadītāji ir uzrakstījuši atlūgumus un par to paziņojuši savās lapās sociālajos tīklos.

Baltkrievijā turpinās protesti

Tūkstošiem cilvēku pirmdienas vakarā izgājuši Minskas ielās, lai turpinātu protestus pret prezidenta vēlēšanu iznākumu, vēsta mediji un aculiecinieki. Policija izmantojusi ...

gallery icon


Baltkrievijas autobūves uzņēmuma "BelAZ" darbinieki uzsākuši streiku. Uzņēmums specializējies lielas kravnesības karjeru kravas automašīnu ražošanā. Tikmēr vadība izskanējušo informāciju par desmitiem streikojošu darbinieku noliedz.

Soctīklos publicētajā video redzams, ka darbinieki iet pa uzņēmuma teritoriju un kliedz "Ej projām!". Viņi ir tērpušies savās ikdienas darba drēbēs un vairums uzvilkuši aizsargmaskas. Protesta akcijā piedalās vismaz 100 darbinieki.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon


Tāpat savdabīgu streiku pieteikuši Baltkrievijas Valsts filharmonijas biedrības darbinieki, kuri protestu pārvērtuši par mākslu. Viņi uz sejas maskām uzkrāsojuši melnu krustu un no burtiem izveidojuši frāzi "Mana balss tika nozagta".

Viņi, stāvot uz kultūras iestādes pakāpieniem, dzied Baltkrievijas reliģisko himnu - "Магутны Божа". Apkārt sapulcējušies pilsētas iedzīvotāji, kuri aplaudē saviem tautiešiem, un daži pat viņiem pievienojas.